Takarítás

Takarítás egy kis segítséggel

A takarítás sokak számára szükségszerű kötelesség, míg mások ebben is megtalálják az örömöt: a friss illatokat, a tiszta környezetet, amelyben jobban élvezik a hétköznapokat. Ehhez az élményhez nyújtunk most egy kis segítséget, nem csak hurrá-optimista nagytakarítóknak, hanem mindenkinek, aki szeretné kicsit felgyorsítani a házimunkát.

Feje tetejére állt a lakás és azt sem tudod, hogyan fogj hozzá a felgyűlt tennivalóknak? Tarts velünk és kezdj el a takarításra vagy a tavaszi nagytakarításra olyan feladatként tekinteni, amely téged szolgál és nem fordítva. Alakítsd hát kedved szerint, és ha ehhez jól jönne néhány tipp, olvass tovább!

Mielőtt porszívózni kezdenél, végezd el a portörlést az egyszerűség és a hatékonyság kedvéért   mikroszálas portörlő kendő használatával és ne felejtsd ki a pókhálók eltüntetését se a megfelelő teleszkópos porolóval.

Ha ez megvan, jöhet a porszívózás, vagy kis terület esetén akár a felsöprés, amelyet megoldhatsz egy hagyományos kézi seprűvel, akkus seprőgéppel vagy kültéren akár egy seprőgéppel, amely nem csak kényelmesebb, de ötször gyorsabb a szokásos megoldásnál.

A feladatok végére hagyd a felmosást, hiszen ez koronázza meg eddigi munkádat. Ilyenkor végre van egy kis időd lehuppanni a kanapéra és megvárni, amíg felszárad körülötted minden. Az indokot senki nem fogja megkérdőjelezni, hiszen csak nem járkálhatod össze a vizes padlót, elrontva a végeredményt!

Bolti vegyszerek vagy természetes tisztítószerek?

Számos megoldás közül választhatsz akkor is, ha kisgyermekkel vagy vegyszerekre fokozottan érzékeny családtaggal élsz egy háztartásban. A természetes tisztítószerek hatékonyságát sok tapasztalat támasztja alá, ráadásul meglehetősen költségkímélő megoldások is. Tégy egy próbát! Mit ajánlunk neked?

Gőztisztítót, amely 100%-ban vegyszermentes és megbízhatóan eltávolítja a háztartásokban előforduló baktérium 99,99 %-át, valamint a vízkőmaradványokat és zsírlerakódásokat is.

És mi a helyzet az ecet, citrom, szódabikarbóna szentháromsággal? Mutatjuk az ötleteket, hiszen ezek az alapanyagok nem csak a konyhában állják meg a helyüket.

Mire jó az ecet?

Remek vízkőoldó például a fürdőszobában, szódabikarbónával keverve és lefolyóba öntve pedig kiváló duguláselhárító, különösen ha ötvözöd egy lefolyótisztító készülékkel. Ezen felül kiváló penészoldó szer is. Alkohollal vegyítve (spriccelős flakonba töltve 1 dl 10%-os ecetet, 1 evőkanálnyi gyógyszertári 70%-os alkoholt, 4 dl vizet hozzáadva) csodás ablaktisztító, akár egy csíkmentes ablaktisztító készülék is.

Miért érdemes takarításhoz szódabikarbónát használni?

Súrolószert szeretnél készíteni? Keverj össze 3 evőkanálnyi szódabikarbónát annyi vízzel, hogy paszta állaga legyen, majd használd a szivacs segítségével szennyeződések, vízkő eltávolítására. Tudtad, hogy jól szagtalanít is? Éppen ezért jól működik szőnyegtisztítóként/szagtalanítóként. Szórd be szőnyegedet alaposan szódabikarbónával és/vagy sóval, nyomkodd be a szálak közé, hagyd állni legalább fél órát és utána porszívózd fel! Garantáltan tisztább és szagtalan szőnyeg lesz a jutalmad! Foltos lett a kanapéd? Fél citrom levét keverd össze 1 teáskanálnyi szódabikarbónával és kész is a folttisztító! Némi súrolás után nagy eséllyel szedheted ki még a makacs szennyeződéseket is a textíliából. Bőrkanapén persze ne ehhez a megoldáshoz folyamodj, ha nem akarsz rögtön újat vásárolni!

Hagyjuk a tisztítószereket maguktól hatni
A tisztítószerek használati leírásában sokszor ott van, hogy fújjuk a felületre és hagyjuk hatni 5 percet. Hagyjuk dolgozni az anyagot magától, így sokkal egyszerűbb lesz a felületek megtisztítása!

A daráló aromáinak semlegesítése


Ha a kávénkat szemes kávéból készítjük, akkor a konyhapulton valahol biztosan ott van a kávédaráló. Ebben a darálóban tudunk viszont fűszereket is aprítani. Ha szeretnénk semlegesíteni az intenzív aromákat, amikor kávé és fűszer között váltunk, akkor érdemes rizst tenni a gépbe. A rizs semlegesíteni fogja az illatokat. Szuper trükk!

Power Hour, egy óra tele lendülettel


Elsöprő energiát tud adni, ha takarítás közben a kedvenc zenéinket hallgatjuk, vagy éppen telefonhívásban vagyunk egy barátnőnkkel, vagy az anyukánkkal. Másra is koncentrálunk, nemcsak magára a takarításra. Ráadásul egy olyan dologgal kötjük össze, amit szeretünk. Egy óra csacsogás sokszor pont elég, hogy ráncba szedjük az otthonunkat.

Hajrázás


Állítsunk be stopper órát 20 percre. Ennyi idő áll rendelkezésünkre, hogy rendet tegyünk. Képzeljük ezt egy hajrának: mintha bejelentkezett volna hozzánk egy vendégsereg, és mindjárt itt vannak. Szóval tempó, tempó, nincs sok idő!

Sose menjünk üres kézzel


Rengeteg időt megspórolhatunk, ha sosem üres kézzel járkálunk a lakásban. Vigyük ki az íróasztalon lévő, kiürült kávésbögrét, amikor a konyhába indulunk. A lépcső aljában heverő dolgokat vigyük fel az emeletre, amikor fent van dolgunk. Amikor pedig onnan visszaindulunk a földszintre, vigyük le a szennyest a mosókonyhába. A lakás sok pontján lesz olyan tárgy, aminek nem ott a helye. Csak kapjuk fel és vigyük a megfelelő helyre, ha már úgyis ott van dolgunk!

Delegáljunk


A takarítás jó esetben nem egyszemélyes feladat. Az egész családot be lehet vonni: anya, apa és a gyerekek. Egy négyszemélyes család, ha csak 15 percet szán közösen a takarításra, az már egy teljes óra házimunka. Jól hangzik a matek, nemde? A feladatok felosztásánál pedig biztosan lesznek kedvelt és kevésbé kedvelt teendők. Ilyenkor mindenki a kedvére valót választhatja: anya tereget, apa porszívózik, az egyik gyerek beveti az ágyat, a másik a reggeli utáni tányérokat hordja be a konyhába a mosogatóba, vagy a mosogatógépbe. A lényeg, hogy a munka megosztva mindig jobb (és persze gyorsabb), mint amikor egyedül szenvedünk vele.

Takarítás Budapest

Takarítás Budapest 1.ker

Takarítás Budapest 2.ker.

Takarítás Budapest 3.ker.

Takarítás Budapest 4.ker.

Takarítás Budapest 5.ker.

Takarítás Budapest 6.ker.

Takarítás Budapest 7.ker.

Takarítás Budapest 8.ker.

Takarítás Budapest 9.ker.

Takarítás Budapest 10.ker.

Takarítás Budapest 11.ker.

Takarítás Budapest 13.ker.

Takarítás Budapest 14.ker.

Takarítás Budapest 15.ker.

Takarítás Budapest 16.ker.

Takarítás Budapest 17.ker.

Takarítás Budapest 18.ker.

Takarítás Budapest 19.ker.

Takarítás Budapest 20.ker.

Takarítás Budapest 21.ker.

Takarítás Budapest 22.ker.

Takarítás Budapest 23.ker.

Szólj hozzá!