Takarítás

Takarítás avagy Takarítani mindenki tud?


A professzionális takarítási szolgáltatás sokkal összetettebb szaktudást igényel, mint azt laikusként gondolnátok. Nagyon fontos a különböző takarítási technológiák, vegyszerek-gépek alapos ismerete, megfelelő használata, de legalább ennyire nélkülözhetetlen, hogy a szolgáltató munkatársai rendelkeznek-e a megfelelő vezetői kvalitásokkal, képesek-e kezelni a személyzettel kapcsolatosan kialakuló problémás helyzeteket. Ezeket a képességeket csak a referenciák pontos felmérése, ellenőrzése révén lehet beazonosítani, de nagyobb megbízás esetén egy referencia telephelyen tett látogatás, a szolgáltató mindennapi munkájáról szerzett személyes benyomások is segíthetnek a helyes döntésben.

Lassítsd az árversenyt!
A már említett erős árverseny miatt Talán ebben a szakágban a legfontosabb, hogy az igényelt szolgáltatás közelítő piaci árát meg tudjátok határozni a beszerzést megelőzően. Az áron alul beszerzett szolgáltatás minősége biztosan el fog maradni az elvárásoktól. A megelőző költségbecslés készítésére vannak pontos és nagyvonalú számítási módszerek. A minimum, amit megtehettek, hogy indikatív ajánlatokat kérhettek be, vagy felkértek egy külső szaktanácsadót.

A takarítás a karbantartás része
A műszaki elvárások megfogalmazása során ne feledkezzetek meg arról a tényről, hogy a helyesen végzett takarítás hosszú távon hozzájárul létesítmények állagának megőrzéséhez. Számtalan olyan felület típus van, ami érzékeny az alkalmazott technológiára – például mészkő alapú felületeket nem szabad savas tisztítószerrel kezelni, illetve bizonyos burkolatok esetén a garancia megőrzésének feltétele lehet a megfelelő eljárás kiválasztása – például a gyönyörű Milliken szőnyegeket a garanciális feltételek alapján száraz-poros technológiával javasolt mélytisztítani.  

A takarítási munka a pontosan tervezhető tevékenységek közé tartozik, éppen ezért, ha kellően részletes adatok szerepelnek a pályázati felhívásban, a lehetséges szolgáltatók egyrészt korrekt árajánlatokat tudnak készíteni, másrészt nem keresnek majd a kérdéseikkel. 

A takarítás időigényes. Nem kell egyedül beleszakadni. Lehet segítséget hívni a nagyobb munkákhoz, legyen az egy bejárónő vagy barátnő. Tapasztalatom szerint a Nagy Ganézást elég évente kétszer megcsinálni, ekkor azonban nemcsak takarítani, hanem szortírozni is kell. Ehhez keményebbnek kell lenni, mint a vídia, nekem sokat segített, hogy egy ideig kétszer harminc négyzetméteren éltünk, ez elég komoly érv ahhoz, hogy ne őrizgessek érzelgősségből minden szart, egyszerűen azért, mert a sok kacatnak és „jó lesz még valamire” tárgynak nincs hely. Még nagyobb segítség, ha a válogatást egyedül csinálod, így nem megy el abba az irányba a dolog, hogy „jaj, emlékszel, mikor Büdösbütykösön voltunk, akkor találtuk az úton ezt a csiga alakú kavicsot, de jó is volt ott, még milyen fiatalok voltunk”, és a gyerek se tépi ki a kezedből a számára felbecsülhetetlen értékű, tavalyi csokipapírt, hogy ne dobd ki, mert olyan cuki maci van rajta.

A takarítás nem eszköze semmi másnak, mint annak, hogy tisztaság legyen.

Nem kell mártírkodásra használni, és sértett fejjel, duzzogva rázni a porrongyot, miközben a többiek harsányan röhögnek a tévé előtt, nem kell csapkodni a mosogatórongyot meg a konyhaszekrény ajtaját, hogy mindenki tisztában legyen azzal, te most éppen megszakadsz a házimunkában. A takarítás nem önigazolás arra, hogy a férjed egy semmirekellő, lusta, tohonya balfék, sem arra, hogy a gyerekeid kihasználnak, és egyébként is, téged itt mindenki hülyének néz. A takarítás arra való, hogy a lakásod tiszta legyen.

Tudd megkülönböztetni a kuplerájt és a retket.

Egy lakást élni kell. Ez együtt jár némi rumlival. A kupleráj nem ok a kiborulásra. A „csúszok a melóval, és a héten nem tudtam itthon semmit csinálni” kupi egészen más, mint a több hónapos retek. Máshogy is néz ki. A kuplerájhoz nem kell takarítani, ahhoz csak el kell pakolni. Az elpakolás viszont – fájdalom – nem takarítás.

Rend nem magától lesz

Ez alatt nem azt értem, hogy valakinek el kell pakolnia – a legnagyobb kicseszés a bejárónővel, ha annak tudatában, hogy pénteken úgyis jön, mindent elöl hagytok, az előbb írtam le, hogy az elpakolás nem takarítás. De ahhoz, hogy ő dolgozni tudjon, előbb el kell pakolnia. Vagy kifizeted a lustaságod, vagy nem marad ideje a takarításra, akkor azonban ne vele hepciáskodj, hogy nem azért fizeted, hogy koszos padlóra gyere haza.

Rend akkor lesz, ha visszarakod a dolgokat a helyükre. Ezt pedig csak abban az esetben tudod megtenni, ha a dolgoknak van helye. Ha nincs, a kupi és a káosz egyre nagyobb méreteket ölt, innen vezet egyenes út ahhoz, hogy nem találsz meg semmit, ha keresed, kiborul, kifolyik, felborul, még nagyobb rumli lesz, ha kifröcsög, rászárad, ha kiszóródik, megjelenik a moly. Ha mindezt leszarod, akkor nem kupi lesz, hanem megesz a kosz.

Dobozold be, rakd egy helyre, válogasd szét, tedd át a zacskóból az üvegbe. Tedd külön a gatyákat, a zoknikat, a harisnyákat, a melltartókat. Keresni valamit sokkal több időbe és energiába kerül, mint takarítani.

Na most aztán….! Ne-ne, inkább oszd meg, és uralkodj.

Takarítani nem úgy kell, hogy nekiesek a kecónak, mint tót a lovának, és egyszerre akarok megcsinálni mindent. A lendület a harmadik órában alább hagy, hogy nagyon gyorsan átadja helyét a „jóvanakkó beleszarok az egészbe” rezignált állapotnak.

Hosszadalmasabb ugyan, de ha egyszerre egy helyiséget takarítasz ki – főleg az első Nagy Ganézáskor – akkor esélyed van arra, hogy egy idő után be tudod osztani, és nem az egész lakást kell végignyalni szombatonként, hanem csak egy-egy résszel kell foglalkoznod naponta.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a szinten tartás nem azt jelenti, hogy a konyha padlójára fröccsent tojásfehérjét a szobapapucsból kilépve, a zokniddal feltörlöd.

Ha a padló tiszta, az már félsiker!

Ezt én se hittem el. Egészen addig, amíg ide nem költöztünk. Amikor csillogó szemmel újságoltam, hogy végre megszabadultam a béna csövektől meg a radiátoroktól, mert lenn is és az emeleten is padlófűtés van, az egyik ismerősöm jelentőségteljesen rám emelte poharát, és azt mondta, „ahham, kezdődik az örök harc a porral, üdv a Góbi-sivatagban”. Nem értettem. Akkor még.

És ehhez jön a naponta többször ki- és bevágtázó két kutya. A szálló pornak megvan az a hülye tulajdonsága, hogy nem a padlóra száll vissza, ahonnan felvertük, hanem a bútorokra, a nippekre és arra a sok szarra, amivel lakberendezés címén telerakjuk a lakást.

Ha valamit mégis utálok a takarításban, az a porszívózás, de kénytelen vagyok, mert a portörlés így nem annyira melós.

Építs profi csapatot!

Legyenek jó eszközeid. Legyen jó partvisod, felmosód, mikroszálas kendőd, porszívód. Jó eszközökkel gyorsabban haladsz, hatékonyabb vagy. És ne felejtsd: a kanapék, futószőnyegek, díszpárnák portalanítására a legjobb eszköz még mindig a prakker!

Szólj hozzá!