Lakás nagytakarítás

Lakás nagytakarítás:

A lakás nagytakarítás sokak számára szükségszerű kötelesség, míg mások ebben is megtalálják az örömöt: a friss illatokat, a tiszta környezetet, amelyben jobban élvezik a hétköznapokat. Ehhez az élményhez nyújtunk most egy kis segítséget, nem csak hurrá-optimista nagytakarítóknak, hanem mindenkinek, aki szeretné kicsit felgyorsítani a házimunkát.

Lakás nagytakarítás egyszerűen? A szeptember mindig egy kicsit újrakezdés. Szeptember 01-jén új időszámítás kezdődik még ebben a rendkívüli évben is. 

Ilyenkor sokan váltanak egészségesebb életmódra, már csak azért is, hogy a nyáron felszedett pluszkilóktól mielőbb megszabaduljanak. Egy alapos lakástakarításnak, selejtezésnek, és az év utolsó hónapjaira való felkészülésnek is itt van azonban az ideje.

Lakás nagytakarítás

A lakás nagytakarítás feladataihoz adtam tippeket, most megmutatom, hogy a lakástakarítási rutinodat hogyan tudod átformálni annak érdekében, hogy minél kisebb erőfeszítéssel érd el az állandóan ragyogó, tiszta otthont.

A rendezett otthon nagyon fontos ahhoz, hogy a munkából fáradtan hazatérve felüdülhess. Piszkos, poros, büdös lakásban nem lehet pihenni! Sajnos azonban, ha használjuk az otthonunkat, takarítani is kell.

A kórokozók elleni küzdelem egyik alapfeltétele a tiszta, jól szellőzött lakás. Ez pedig újra

időszerű téma, hiszen a nyári megkönnyebbülés után ismét fenyegetőbb a koronavírus-helyzet.

Igen ám, de senki sem akar éjt nappallá téve suvickolni – noha néha biztosan te is úgy érzed, hogy csak így érhetnéd el a vágyott eredményt.

Van azonban más megoldás is. Csak egy rendszerre van szükséged, és kevesebb energiával, hatékonyabban érheted el a célodat.

A lakás nagytakarítás másodlagos haszna

Én nagy rendszerező, selejtező vagyok, és bizonyos mértékig a takarítást is szeretem. A – valljuk be – unalmas teendők közben nagyon jól tudok gondolkodni az “apró kis ötletecskéimen”, a nagyobb terveim lépésekre bontásán.

szépen sorban jönnek az aktuális feladatok. Mindig csak éppen annyi, amennyi belefér az időmbe, és kényelmesen elvégezhető.

Vannak napi, heti és havi rutinjaim, és persze a családi házhoz kapcsolódóan évente a garázs, és a kinti tárolók is sorra kerülnek.

Ezeket az évente egyszer esedékes munkákat valamikor a nyár folyamán, többnyire még június második felére be szoktuk tervezni. Jobb túlesni rajta, ezután a nyár gondtalanabbul indul.

És hogy miért június második fele ennek az ideje a lakás nagytakarítás? Mert a gyerekek 15-e körül végeznek az iskolában, és természetesen őket is bevonjuk a teendőkbe. Koruktól és képességüktől függően nagyon sokat tudnak segíteni, de nem is ez az egész igazi haszna, hanem az, hogy közben megtanulják a szükséges teendőket, rögzül bennük, hogy ilyesmire is időt kell szakítani. Amikor majd önálló háztartást vezetnek, nagyon jól fog jönni ez a tudás!

Azzal, hogy minden évben rendszeresen sort kerítünk rá, egy-egy alkalommal egy fél délelőtt elegendő a szükséges tennivalók kipipálásához.

  • a szekrények teteje, a csillárok és a képek, valamint
  • a bútorok szokott portörlésen túli ápolása is.

Talán úgy véled, hogy az általában évszakváltásonként szokásos nagytakarítás így havi feladattá válik, de én nem így nézem.

Az én szempontom az, hogy egy hónapból, amely rendszerint négy, vagy öt hétvégéből áll, igazán rászánhatok kettőt az otthonomra azért, hogy mindig tiszta, ragyogó és üde legyen.

Ráadásul nem is egész hétvégéről, csupán két szombat délelőttről beszélünk. A többi hétvégém szabad. Ezeken bármit tehetek. Az átfedés is sok: a napi 15 perces rutinba sok minden belefér a heti, vagy havi listáról.

Persze, az egyes szám első személy használata nem helytálló. A gyerekek és a férjem is segítenek. A férjem szokta például a mosó- és szárítógép szűrőjét tisztítani, a gyerekeknél pedig az az elv, hogy szépen apránként mindent megtanítunk nekik – ez pedig nem megy másképp, csak úgy, ha bevonjuk őket a munkák elvégzésébe.

egyszerre túl nagy erőfeszítés szükséges minden szegletének a kitakarításához, amikor már muszáj.

A lényeg, hogy rendszer nélkül nem megy. A rendszer teszi lehetővé, hogy folyamatosan, egyenletes idő- és energiabeosztással szinten tartsd a rendet és a tisztaságot. Így az sem gond, ha valami miatt néha-néha kimarad egy-egy részfeladat, nem fog feltűnni, nem fog nagyon felszaporodni a teendő.

Mint a személyre szabott táplálkozásban, itt is az egyedi, saját igényeidre szabott megoldásokra törekedj!

Lakás nagytakarítás vegyszermentesen

Arról is írtam a Koronavírus és praktikus tennivalók – összefoglaló bejegyzésemben, hogy milyen tisztítószerekkel takarítok. Az ott leírtak most is aktuálisak, hiszen a járvány miatt a fertőtlenítés még mindig napirenden van.

Hogyan szervezd meg a takarítást és szüntesd meg a rendetlenséget az otthonodban?

A tavaszi nagytakarítás fogalma számodra is lehet egy jó motiváció a frissességre és megújulásra.
Megjött a jó idő, kiderült az égbolt, lágy szellő fújdogál, és kezdenek zöldelni a növények.
Új kezdetek jönnek, és a tavasz mindig a megújulás évszaka.

Tehát logikusnak tűnik, hogy a közvetlen környezetünket is megújítsuk, vagyis kitakarítsuk a házunkat!

Ebben a cikkben azt mutatom meg, hogyan használd ki az új iránti motivációdat, hogy alaposan kitakarítsd tavasszal a házadat.

Tavaszi lakás nagytakarítás tippek: Előkészületek

Nem fogod rendesen megcsinálni, ha a tavaszi lakás nagytakarítás egy rögtönzött döntéssel kezdődik, és csak úgy neki esel mert most van rá időd.

Az egész ház újraszervezése és takarítása gondos tervezést kíván, hogy minden részletre kiterjedjen és megbizonyosodj, hogy nem hagysz ki semmit.

1. Tűzz ki egy napot a tavaszi nagytakarítás megkezdésére, ami legalább két hét múlva lesz. Minél hamarabb kijelölöd ezt a napot, annál jobban meg tudod tervezni a napjaidat, hogy egyéb kötelezettségeid és terveid ne zavarják a takarítási tervedet. Ez csak a kezdet, mert egy nap alatt nem fogsz végezni, ha mindent rendesen megcsinálsz. Szükséged lesz több napra attól függően, hogy mekkora a lakásod vagy a házad.

2. A tavaszi nagytakarítási tervet írd le! Írj le részletesen egy ellenőrzőlistát és időpontokat: pl. “25.-én hétfőn délután teljes alapossággal kitakarítom a fürdőszobát és a zuhanyzót” Szedd pontokba és rakd ki valahova ezt a listát a házban ahol szem előtt van és nem felejted el! Az egyéb dolgok rászervezése erre az időpontra igy sokkal nehezebb lesz a kötelezettségvállalásod miatt.

Szólj hozzá!