Tavaszi nagytakarítás lépésről lépésre 1

Tavaszi nagytakarítás alkalmával szinte az egész házat, lakást a feje tetejére állítjuk. Nem véletlenül szoktak sokan ilyenkor ezzel a feladattal megbízni egy takarító cég-et. Ha erre nincs lehetőségünk mi magunk végezzük el ezt az átfogó nagytakarítást. Takarítás előtt érdemes kicsit átgondolni a feladatokat és felállítani a takarítás menetét, sorrendjét mert ugye ez sem mindegy. Ebben szeretnék nektek hatékony tanácsot adni.
A takarításhoz nincs szükséged sok tisztítószerre, csupán néhány zöld terméket kell beszerezned. Most te is légy környezetbarát takarító!

Tavaszi nagytakarítás kellékei avagy mire lesz szükséged a takarításhoz?

  • egy általános tisztítószer/ezt sok mindenre tudod használni a takarítás folyamán
  • egy padlótisztító-ablaktisztító vagy ecet-egy vízkőoldóra amit a fürdőszobában is és a konyhában is tudsz hasznosítani
  • törlőkendőre/lehetőleg ami jól szívja a nedvességet
  • törlőpapír
  • szivacs
  • törölgetéshez egy kis vödör
  • felmosóvödör
  • felmosó
  • porszívó
  • szemeteszsák


A tavaszi nagytakarítás során fontos, hogy jó tisztítószereket válasszunk.. Tudnod kell, hogy a nagy hatékonyságú tisztító és fertőtlenítő szerek /pl. a hypo, vízkőoldó, hideg zsíroldó/ veszélyesek az emberi szervezetre és mellette maró hatásuk is van, Figyel oda, hogy a vegyszereket ne keverd össze mert klórgázt okozhatnak ami belégzés esetén maradandó károsodást is okozhatnak, sőt életveszélyes állapotba is kerülhet.

Mielőtt elkezdenénk a tavaszi nagyatakarítást

Érdemes a takarítást a függönyök leszedésével kezdeni, hiszen az ablakok és keretek alapos takarításánál útban lennének. Tehát az első feladat a függönyök levétele. A függönyöket be is rakhatod a mosógépbe. A mosás elindításánál figyel oda a mosási hőfokra! Célszerű 30 fokra beállítani és így a függöny nem lesz gyűrött. A öblítőtartályba rakj a kedvenc öblítődből és máris elindíthatod a mosást. addig te tudod folytatni a takarítást.


Ha ezzel megvagy akkor folytasd a nagytakarítást a pókhálók eltávolításával. Minden apró kis réseknél a bútorok mögött és ne felejtsd ki a falakat sem. Ezt végezheted speciális porcicázóval, de ha nincs más a partvis is megteszi.
A következő lépés az ablakok és keretek tisztítása, takarítása lesz. Ezeket célszerű legalább 4 havonta elvégezni. Ha ennél kevesebbszer takarítjuk  az ablakainkat annál nehezebb dolgunk lesz a következő alkalomkor. Ehhez mondjuk nem árt ha enyhébb időt választunk .

Több okból is, ha hideg van megfázhatunk és az ablak tisztítása is nehezebben megy mert kevésbé szárad gyorsan. Ha viszont kint hétágra süt a nap az is hátráltatja a munkánkat mert a  magas hőmérséklet miatt hamar száradnak az ablakok és a tisztítószer nem tudja kifejteni hatását és a szennyeződések nagy része ott marad, sőt még csíkos foltos is marad az üveg.

Az ablakok tisztítása kicsit nehéz és fárasztó feladat főleg ha nem megfelelő vegyszerrel állunk neki a takarításnak. A legegyszerűbb bevetni az ecetet, nem csíkoz és nem hagy foltot sem. Ne feledkezzünk meg a keretek és párkányok tisztításáról sem. Ehhez használhatunk a takarítás folyamán melegvizet és rongyot, szivacsot. Kezd az ablakkeretek tisztításával majd  ablakok külső felével. A redőnyök tisztítása ugyancsak egy óriási kihívás mert nem minden esetben tudjuk a redőnyöket kívülről is megtisztítani. Ha erre nincs lehetőség akkor csak a belső részt takarítsuk meg. Húzzuk fel egy kicsit a redőnyöket majd jó alaposan szappanos melegvízzel  többször mossuk át.


Sokkal hatékonyabban és gyorsabban haladsz a takarítás-sal ha berakod kedvenc zenédet .Folytasd a feladatokat az ajtók és keretek takarításával. Tegyél a vízbe egy kis mosogatószert és ha kell többször mosd át az ajtót és a keretet természetesen kívül belül.

Nyugodtan állj meg. . pihenj ha elfáradtál.. a tavaszi nagytakarítás megvár és nem hajt a tatár. Ezt neked kell végig csinálni úgyis . Célszerű a kapcsolók és a lámpák takarításával folytatni. Ne felejtsd el hogy áram van benne, így ne használj se szórófejes tisztítót se nagyon vizes rongyot. A rongyod inkább csak nedves legyen.
Hamarosan folytatjuk a nagytakarítás lépéseit……


Nyugodtan állj meg.. pihenj ha elfáradtál.. a takarítás megvár és nem hajt a tatár. Ezt neked kell végig csinálni úgyis. Célszerű a kapcsolók és a lámpák takarításával folytatni. Ne felejtsd el hogy áram van benne, így ne használj se szórófejes tisztítót se nagyon vizes rongyot. A rongyod inkább csak nedves legyen.
Hamarosan folytatjuk a nagytakarítás lépéseit….

Takarítás