Tavaszi nagytakarítás lépésről lépésre 2.

Tavaszi nagytakarítás folytatása

1. Ajtók és keretek

Tavaszi nagytakarítás folytatása  az ajtók és keretek tisztításával történjen. Fogj egy kis vödröt, tegyél bele általános tisztítót és egy kis meleg vizet. Alaposan mosd át először a kereteket majd az ajtót is. Ne feledd a tetejét sem lemosni, se a keretnek, se az ajtónak-Ez viszonylag egy gyors és egyszerű feladat.

2. Szekrények és polcok

A következő lépés a szekrények polcok takarítása, tisztítása lesz. Miután a szekrényekről és a polcokról lepakoltál, engedj a vödörbe meleg vizet és tegyél bele általános tisztítót. Kezd a törölgetést a szekrények tetejével  /mindig föntről haladunk lefelé és bentről kifelé/ A szekrények és polcok letörlése után töröld át az elejét és oldalát is.

Természetesen a törölgetéshez használt vizet többször cseréld ki. Szükség szerint töröljük át az apró mütyüröket, dísztárgyakat mielőtt visszarakjuk a helyükre. Éjjeli szekrényeket  is gondosan töröljük le, nem feledkezve meg a televízióról és a számítógépről, házimoziról  illetve az asztalról sem. / Ezek tisztításához én száraz rongyot és Prontót ajánlok/

3. Porszívózás

Folytassuk a tavaszi nagytakarítást a lakás teljes porszívózásával ami legyen  nagyon  alapos, porszívózzunk fel mindenhol. Ha máskor nem szoktuk, most mindenképpen húzzuk el a szekrényeket, bútorokat, hogy azok háta mögött és a nehezen elérhető sarkokat is kitakarítsuk. A nagyobb szőnyegeket a szabadban  poroljuk ki, persze ha erre van lehetőségünk. Ha esetleg nem családi házban lakunk akkor egy alaposabb porszívózás is megteszi.

4. Folttisztítás

Ha a szőnyegek háztartási baleset folyamán foltosak lennének akkor se ijedj meg. A foltokat szőnyegtisztító szerekkel próbáljuk meg eltüntetni. Akkor sincs katasztrófa ha nincs folttisztító otthon, vesd be a jó öreg praktikát:fújj a foltra ablaktisztítót, hagyd rajta egy kis ideig majd tegyél rá egy konyharuhát, és vasalóval vasald át.  Láss csodát a folt teljesen eltűnt. Ha esetleg arra alkalmas porszívónk van, végezzünk nedves szőnyegtisztítást. Ezek után jöhet a konyhának az alapos tisztítása.

tavaszi nagytakarítás felmosás nappaliban

4. Konyha takarítása

Konyhaszekrényen erőszeretettel lerakódnak a főzéskor keletkezett zsíros párák, gőzök. Ennek az lehet az eredménye hogy a konyhaszekrény zsírtól fog ragadni. A zsírt leghatékonyabban a szekrényekről jó meleg mosogatószeres szivaccsal, ronggyal tisztítani. Ha kell többször mossuk át a szekrények tetejét és oldalait.

Nagyobb  problémát inkább a konyhai csempék  fúgái közt lerakódott kosz  és zsír okozhat a konyhapult felett. Ezek előszeretettel megsárgulnak, beivódnak, tele vannak zsírral, olajjal. 

Hogyan tisztítsuk meg a lehető leghatékonyabban?  Egyszerű módja az olyan speciális készítmények használata, melyek épp a sarkak tisztítására készültek, melyeket egy kisebb kefével kombinálva alkalmazhatunk. Ha pedig házi receptet keresünk, készítsünk sűrű pasztát ecetből és szódabikarbónából. A párás tísztító is szintén hatásos lehet, amely a sütő ajtajának tisztítására is kitűnően szolgál.

4/1 Mikró takarítás könnyedén

Néha a mikró takarítása sem egyszerű feladat, főleg ha a hétköznapokon nem tudunk kellő időt fordítani a napi szennyeződések eltávolítására. Ahelyett, hogy nekiesnénk a mikróba száradt szennyeződéseknek, fogadjuk meg ezt a tippet: két frissen facsart citrom levét tegyük 2 deci vízbe, majd indítsuk el a mikrót két percre. Hagyjuk dolgozni a gőzt. Miután leállt a mikró, töröljük ki a belsejét. Minden erőfeszítés nélkül makulátlanul tiszta lesz!

4/2 Hűtőszekrény tisztítása

Egyszerűen és könnyedén kitakaríthatjuk a hűtőszekrény belsejét: tegyük a mosogatógépbe a polcokat, és ő elvégzi helyettünk a piszkos munkát. Amíg jár a program, addig töröljük át a belsejét vizes ecetes törlőruhával. Csak ennyi az egész!

4/3 Sütőtakarítás másképp

Kenjük át a sütő belsejét vízzel és ecettel elkevert szódabikarbónás pasztával, majd hagyjuk így állni.  Pár óra után csupán annyi dolgunk marad, hogy áttöröljük. Piszok és szennyeződés sehol!

5. Fürdő és mellékhelyiség

A munka folytatódik, hisz a tavaszi nagytakarítás nem ért véget, hisz a fürdő és a toalett tisztítása még hátra van.

Milyen nagyszerű érzés belépni egy patyolattiszta, ragyogó fürdőszobába!  Fényes csempék, sehol egy vízkőfolt, és a tisztaság vesz mindenhol körül minket, miközben a hívogatóan puha textilek kényelmének ígérete csak tovább fokozza a komfortérzetet, a kellemes ellazulás vágyát. Mindannyian ilyen fürdőszobára vágyunk. Ha nagyon makacs nehezen tisztítható szennyeződésről beszélünk, akkor megkönnyíthetjük a dolgunkat azzal, hogy párát csinálunk a fürdőben, amely fellazítja a szennyeződéseket. 

Ezután a hagyományos csempetisztítót, vagy épp egy házi megoldásként szolgáló szert használjunk, melyet először néhány percig hatni hagyunk a csempén, ezután mossuk le, és sikáljuk fényesre a csempéket egy mikró szálas ronggyal. Ha a fő problémánk a vízkő, akkor a házi megoldás legyen a hígítatlan ecet. Ugyanis az ecet kitűnő vízkőoldó. Ellentétben a szódabikarbónával, amely ugyan kiváló fertőtlenítő, de a vízkő ellen hatástalan. Sokan használják a citromot vagy az abból kinyert citromsavat is erre a célra.

A fürdőszobában lévő lámpára nagyon gyorsan rárakódik a por, ezért érdemes ezzel kezdeni/ itt is betartva a fentről lefelé takarítunk elvet/  Először poroljuk le portörlővel és száraz ruhával, törlőkendővel. Minden felület, ahol a kozmetikai és egyéb kellékek vannak,  porfogónak számít. Ezekről a felületekről  szedjük le a tárgyakat,  töröljük le róluk a port majd tegyük vissza a helyére, . A  polcokat tisztítsa meg víz és ecet 1 : 1 arányú keverékébe mártott törlőkendővel töröljük át.

5/1 A WC ülőke tisztítása

A WC-kagyló mellett ne feledkezzen meg az ülőkéről és annak minden zugáról sem. Használjon erre a célra egy kisebb méretű kefét, melyet ecet és víz keverékébe márt,   majd ezzel alaposan tisztítson meg minden zugot. A WC-ülőke alját és a rajta lévő foltokat először fertőtlenítsük domestossal majd sima vízzel mossuk tisztása.

5/2 A WC kagyló tisztítása

A WC-kagyló tisztítása is néha kihívás lehet. Ha nagyon makacs szennyeződés van a Wc- kagylóban érdemes először bevetni szódabikarbónát.  Végy egy bögre szódabikarbónát, szórd bele a wc-kagylóba, majd néhány percig hagyd hatni,  aztán  alaposan súrold meg a WC-kefével és öblítsd le.

A kefét minden használat után meg kellene tisztítania! A kefe fogantyúját támaszd a kagyló és az ülőke közé úgy, hogy a kefe feje a kagyló belseje felett legyen. Ezután öntsd le domestossal, hagyjd hatni és öntsd le vízzel. A kefetartóba  önts szappanos forró vizet és hagyd állni. A vizet, melybe kioldódtak a szennyeződések, öntsd a vécébe.

6. Tavaszi nagytakarítás befejező lépései

Tavaszi nagytakarítás talán legboldogabb pillanata a padló takarítása, hisz ezzel zárjuk a tavaszi nagytakarítás menetét, ez az utolsó lépés. A parketta tisztítása kicsit  hosszabb munka , hiszen azt még fel is kell mosni, nagyon szép mikor egy  parketta gyönyörűen csillog . Parkettához használj partvist vagy porszívót. És még egy fontos dolog:,a fára kevés víz kerülhet, tehát a felmosó rongyot gondosan csavard ki, mielőtt használnánk a parkettán. 

Most ülj le és élvezd az alapos és odaadó munkád eredményét .A lakásban minden gyönyörűen csillog és fantasztikusan jó illat van mindenhol .Egyél egy finom sütit és légy büszke magadra! Megérdemled!