Tűz utáni takarítás

A tűz utáni takarítás

  • Tűz utánitakarítás takarító céggel
  • Tűz utáni takarítás saját magunk.
  • Mit telhetünk hogy gyorsabb és hatékonyabb legyen a takarítás

Tűz esetén legyen az akár otthon, akár ipari helyen keletkezett mindamellett, hogy hatalmas veszteség, egyben hatalmas kihívás is után eltávolítani azt a rengeteg kormot, ami ilyenkor rárakódik a falakra, csempére, ablakokra, ajtókra, padozatra. Ezt háztartási eszközökkel és vegyszerekkel eltávolítani nem lehet. Mivel a korom rendkívül zsíros anyag, ezért speciális vegyszerünkkel mosunk le mindent több rétegben. Miután lemostunk mindent az füstszag eltávolításának látunk neki. Ilyenkor minden esetben ózonkezelést hajtunk végre, ami nagy százalékban megszüntetni a kellemetlen szagokat. 

Tűz utáni takarítás www.cleanandgo.hu tűzutáni takarítás

A tűzesetek, minden otthon, intézmény vagy épület számára, -mindamellett, hogy óriási veszteség, – egy lehetetlennek látszó feladat is, hogyan takarítsunk le annyi kormot, hogyan szüntessük meg a mindent átható égett szagot. Vállajuk a falak, ajtók, aljzatok, megmenthető berendezési tárgyak, kipakolását és letakarítását. A korom mindamellett, hogy mindenbe beleeszi magát, rendkívül zsíros, így megfelelő zsíroldó, fertőtlenítő vegyszerek kellenek a takarításhoz.  

A tűzeset utáni takarítást megéri profikra bízni!

tűzeset utáni takarításHa egy épület leég, az mindenképpen óriási tragédia, de a legfontosabb, hogy emberi életben ne essen kár. Miután a tüzet eloltották, és a tűzoltók biztonságosnak minősítették az épületet, kezdődhet a tűzkármentesítés, majd a tűz utáni takarítás. Ezeket a feladatokat a legjobb profikra bízni, mert bizony nem könnyű rajtuk túlesni. 

A tűzeset utáni takarítás 

első lépése a tűzkármentesítés kell, hogy legyen. Ennek során meg kell vizsgálni, hogy melyek azok a berendezések, amik megmenthetőek, és melyek azok, amik áldozatul estek. Ez borzalmas lelki teher is az érintettek számára, hiszen sajnos előfordul, hogy valaki értékei javát elveszíti néhány óra alatt. A romok elvitele és a válogatás után következhet maga a tűz utáni takarítás. Ebben a legnehezebb, hogy a korom mindent vastagon belep, és mivel ez egy zsíros anyag, az eltávolításához speciális szerekre és eszközökre van szükség. A tűz után még a falak is kormosak, erre sokszor csak az újrafestés jelent megoldást. Sajnos nem egyszerű az égett szag eltüntetése sem, mert ez is beleissza magát még azokba a berendezésekbe is, amelyek egyébként épek maradtak. Ezeknél mérlegelni kell, hogy a tulajdonos szeretné-e a tisztítást vagy inkább lecserélné az egyébként is régi, esetleg elavult, kopott bútort. Ilyenkor sokan azt választják, hogy inkább újat vásárolnak, mert nem szeretnék, hogy bármi is a balesetre emlékeztesse őket a lakásban. 

tűz utáni takarítás során fontos a hatékonyság és a gyorsaság is. Ezen mindenki szeretne minél hamarabb túl lenni, ami teljesen érthető. A korom eltüntetése azonban nem csak speciális szereket és eszközöket igényel, hanem tapasztalatot is. Cégünk már többször is bizonyított e téren, így Ön is biztos lehet benne, hogy elégedett lesz a munkánkkal! 

tűz utáni takarítás lelki terhével nem kell Önnek megküzdenie! Bízza ránk a feladatot, hogy már csak a megújult, tiszta, rendezett lakásba kelljen visszatérnie, ahol semmi sem emlékezteti majd a történtekre. A tűz utáni takarítással kapcsolatos részletekért forduljon hozzánk  bátran! 

Tűz utáni takarítás házilag:

A tűz utáni takarítás rendkívül fárasztó, kellemetlen, és költséges feladat. Ha megtehetik, bízzák szakemberre, mivel ők rendelkeznek a megfelelő tudással, és felszereléssel a tevékenységhez. Mindenképpen megtérül a befektetés, ha értékes tárgyaink, vagy féltve őrzött családi emlékeink eredeti állapotát vissza tudják állítani. Sokszor ez még mindig olcsóbb megoldás, mintha mindent újra meg kellene vásárolnunk.

Szellőztetés

Aki mégis saját maga szeretné elvégezni ezt a feladatot, az a következőket teheti:

Az első, és legfontosabb feladat, hogy szellőztessünk. Nyissuk ki az ablakot, vagy használjunk ventilátort, hogy a levegőben lebegő füst és koromrészecskék minél gyorsabban el tudjanak távozni a lakásból.

Válogatás

Gondosan válogassuk ki a tárgyakat, bútorokat, amelyek lángtól, hőtől, vagy füsttől, koromtól károsodhattak. Nézzük át, hogy mit érdemes megtartani, és mi az, ami sajnos már menthetetlen. A megégett tárgyak sajnos a legtöbb esetben kidobásra szorulnak, bár láttam már olyan megégett, nagyon értékes bútort, amit a tulajdonosai megtartottak, és felújíttattak. Mivel egy ilyen felújítás nagyon drága dolog, nagyon gondoljuk meg, hogy nem olcsóbb-e újat venni.

Szárítás

A nedves textileket, ruhákat, pokrócokat, függönyöket, szőnyegeket, kárpitozott bútorokat a lehető leggyorsabb meg kell szárítani, mivel ha nedvesek maradnak, penészednek, amit talán még nehezebb lesz eltávolítani, mint a füstöt, kormot. Használjunk ki erre minden lehetőséget, pl. a szabadban a napfény, vagy fűtés, ventilátorok, párátlanító készülékek, nagyobb mennyiségű víznél nedves porszívó.

A falakat, padlót ugyanúgy ki kell szárítani, hisz a penészedés ezeket is veszélyezteti. Sajnos a hazánkban elterjedt szalagparketta – ha víz éri – vélhetően menthetetlenné válik, fel fog púposodni, így cserére szorul.

Porszívózás

A kárpitozott bútorokat, textileket, vagy szőnyegeket tisztítás, mosás előtt mindenképpen meg kell szabadítani a koromtól. Ezt a legegyszerűbb egy erős teljesítményű porszívóval végezni. Tartsuk a felület fölé a porszívó csövét, de semmiképpen se dörzsöljük a felületet a különféle porszívóra erősíthető kefékkel, mert csak beledörzsöljük az anyagba a szennyeződést.

Régen így takarították a tűz utáni kormot:

Hol kezdjem

A tűz utáni helyiségek takarítását nem szabad elhalasztani, mivel minél több idő telik el, annál jobban felszívja a szag minden felületet, és annál nehezebb megszabadulni tőle. Felvettünk gumikesztyűt, gézmaszkot vagy légzőkészüléket az arcra, és folytatjuk.Kezdjük a vegytisztítással. Általában minden füst felmegy, ahogy a korom is. Mindez felülről lefedi a mennyezetet és a falakat.
Tágra nyitjuk az ablakokat és ajtókat, hogy a tűz szaga eltűnjön.
Kezdetben ki kell vinni az utcára az összes égett tárgyat, amelyeket a tűz érintett.
Ezután levesszük a függönyöket az ablakokról, ha épek, akkor félretesszük, mosni kell. Ha vannak olyan szőnyegek, amelyekhez a tűz nem nyúlt, feltekerjük őket, mivel vegytisztításra kerülnek.
Tisztítjuk a padlót, a falakat, a mennyezetet – az égett daraboktól és törmeléktől. Leszereljük a lábazatokat, a gipszkarton falakat.
Távolítsa el a tapéta maradványait egy spatulával.
Távolítsuk el az ablakkereteket és ajtókat, ha megégtek.
Célszerű, hogy az előzetes tisztítás végén csak egy betondoboz maradjon.
Seprűt veszünk a kezünkbe, és megpróbálunk egy kanálra gyűjteni az összes apró koromrészeget.
Az összes szennyeződést és koromot seprűvel és kemény kefével távolítják el minden falról, mennyezetről és padlóról.
Ne felejtse el eltávolítani az üveget, ha az ablak betört.
Bekapcsoljuk a tisztító porszívót, és elkezdünk porszívózni minden felületet: falakat, mennyezetet, padlót. Ne hagyja ki a rést! A tűz maradványait nem szabad bennük hagyni. Csak a vegytisztítás után kezdjük el a nedves tisztítást.

Szólj hozzá!