Kényszeres gyűjtögetés 2

Kényszeres gyűjtögetés:  nincs  egyszerű meghatározása ennek a szindrómának, az alábbi jelenségek utalnak az állapotra:

Ha ismerőseid között találkozol kényszeres gyűjtögetés tüneteit produkáló emberrel, érdemes lesz rá kicsit jobban odafigyelni és ha lehetőségünk engedi próbáljunk meg segíteni az illetőnek, hisz lehet, hogy már ő nincs is tudatában annak,hogy beteges amit már csinál. Érdemes a következő tünetekre figyelni:

Gyűjtése, vagy beszerzés mindennemű használati tárgyaknak, ruhaneműknek, csecsebecséknek, dobozoknak, zacskóknak, munkaeszközöknek, alkatrészeknek, játékszereknek, könyveknek, újságoknak, vagy mindenféle használati eszközöknek. Gyűjthet egy vagy többféle tárgyat, vagy akár állatokat is.

Lakóhely oly mértékű zsúfolása az említett tárgyakkal, hogy normális használatát majdnem lehetetlenné teszik.
Jelentős akadály okozása a napi élet funkcióinak (takarítás, rendtartás, szükséges tárgyak hozzáférhetősége stb.) tekintetében.

Kényszeres gyűjtögetés eredménye


Fizikai képtelenség a használhatatlan lomtól való megválásra. Különleges esetekben a betegség kleptomániával is párosulhat. Krónikus probléma az időbeosztással. A cselekvés képességének bénulása fontos szituációkban is.

A normális szociális kötelességek elmulasztása, például csekkek, hivatalos posta fel nem bontása
Korlátozott beilleszkedési képesség, a rendetlenség miatt.


Kényszeres gyűjtögetés: Tehetetlenség érzése a káosz nyomása alatt


Ez az állapot olyan méreteket ölthet, hogy az egyénre és környezetére sérülési veszéllyel, tűzveszéllyel és társadalmi kirekesztéssel is járhat. Különböző embereknél másként jelennek meg a tünetek, de az eredmény mindig hasonló. Az állapot kezelése majdnem mindig hosszadalmas terápiát kíván. Az értékelés zavarával jár. Az érintettnek nehézsége van azzal, hogy a tárgyak értékét vagy értéktelenségét megbecsülje, és az értéktelen tárgyaktól megváljon.

Ehelyett sok tárgyat túlértékel, így képtelen tőlük megválni. Jellemző, hogy cselekvéseiket nem tudják a napi feladatok tervszerű elvégzésére irányítani. Gyakran maguk is észreveszik, hogy irracionálisan cselekszenek, mégis képtelenek ennek megfelelően lépni. Szélsőséges esetben a lakás, ház, kert nagy részét dobozok, halmok, ládák és zsákok foglalják el, csak keskeny átjárót hagyva a mozgáshoz. Hogyha a kényszeres gyűjtögető bérlakásban lakik, akkor fennáll a kilakoltatás és a hajléktalanság veszélye is.

A tárgyak halmozása mellett a kényszeres gyűjtögetés hajlamos a kötelezettségek teljesítését halogatni más, kevésbé sürgős teendők javára. Ez a fontossági sorrend felállításának képtelenségére mutat. Különösen azok a cselekvések esnek nehézségére, melyek nem jelentenek örömet.. Így sok megkezdett projekt félbemarad, és hozzájárul a káoszhoz.

Sokuk szenved otthona állapota miatt, és szégyelli is. A szociális elszigeteltség miatt mások nem tudják felismerni a problémát, és nem is keresnek saját maguk kiutat belőle. Kívülállók számára legtöbbjük képes elrejteni a problémát, és nyitott, optimista, sokoldalú és kreatív embereknek látszanak. Gyakran jól öltözöttek, és tiszták is, habár vannak, akik elhanyagolják magukat. Paradox módon hajlamosak a maximalizmusra.

3 gyakori, konkrét tünet, amiket a kényszeres gyűjtögetést végző személyek esetében tapasztalni lehet:

1. Hajlamosak nagy mennyiségben a környezetükben szabadon hozzáférhető tárgyakat felhalmozni, amiket a legtöbb ember nem gondol hasznosnak vagy értékesnek. Mint például:

 • Reklámanyagok, reklámlevelek
 • Régi katalógusok és újságok
 • Dolgok, amik hasznosak lehetnek valamire a későbbiekben
 • Ruhaféleségek
 • Romlott ételek, csomagolások/szemét, amitől
 • Ingyenes bemutatótermékek

2. Az otthonában akkora a zűrzavar, hogy több helyiség megközelíthetetlen és nem tölti be rendeltetésszerű szerepét. Mint például:

 • Nem lehet az ágyakban aludni
 • Ételkészítésre alkalmatlan konyhák, hűtők dugig tele romlott ételekkel, tűzhelyek tűzveszélyes dolgokkal teli, mint például reklámújság és régi ételek főzőlapok tetején.
 • Étkezésre használhatatlan asztalok
 • Használhatatlan székek, kanapék
 • Piszkos, egészségtelen fürdőszobák; emberi ürülék kupacok vannak az otthon bizonyos helyein gyűjtve, néha állati ürülék van a padlón, óriási zsákok évek óta gyűjtött pelenkákkal tele.
 • Kádak, zuhanyzók és mosdók tárgyakkal töltve, szóval mosakodásra és fürdésre alkalmatlanok. Gyűjtögetők így valószínűleg elfelejthetnek fürödni.
 • Néhányan állatokat gyűjtenek, akik minimálisan se képesek gondoskodni róluk; gyakran elpusztult állatokon kannibálkodnak más állatok a kupacok alatt.

3. A zűrzavar és rumli annyira szörnyű, hogy betegséget, szorongást, legyengülést okoz. Például:

 • Nem engednek be látogatókat, mint családot és barátokat, vagy javító és karbantartó szakembereket, mert szégyellik a rendetlenséget.
 • Behúzva hagyják a függönyöket, tehát senki se tud belátni
 • Sok vitába kerülnek családtagokkal, lakótársakkal a rendetlenség miatt
 • Tűz, elesés, fertőzés vagy kilakoltatás veszélyébe kerülnek
 • Depressziósnak vagy idegesnek érzik magukat az idő nagy hányadában a rendetlenség miatt.