Lomtalanítás egy kényszeres gyűjtögetőnél 1.

Lomtalanítást végeztünk. Egy kényszeres gyűjtögető  lakását kellett cégünknek a Clean & Go Kft munkatársainak felkérésre kipakolnunk, takarítanunk és fertőtlenítenünk januárban, egy olyan a férfi a lakását akit önkormányzatnál több hónapig feljelentgettek a szomszédjai az otthonából áradó, elviselhetetlen szag miatt.

Az idősödő férfi az utóbbi időben már a földszinti lakás ablakán közlekedett mert már a bejárati ajtaját sem tudta kinyitni hónapok óta. Az idős férfi korábban sportoló volt, majd karbantartó az egyik állami cégnél, ahonnan nyugdíjba vonult. Elvesztette hozzátartozóit a szomszédjai szerint ekkor kezdődött a gyűjtögetés ami azóta is tart. A lakásban már több alkalommal is történt korábban lomtalanítás, de sajnos ez csak pár hónapig volt eredményes, hisz két év elteltével mennyezetig sikerült újra felhalmozni a szemetet. 

lomtalanítás előtt

A lomtalanítás előtti látványt megelőzte az az irgalmatlan bűz, ami a lakásból jött (amikor a hatóság emberei leemelték az ajtót, hiszen kinyitni azt nem lehetett): emberi vizelet és romlott étel sajátságos, könnyfakasztó keveréke.

„Örültem, hogy reggeli  kimaradt” – jegyezte meg Tibor területi vezetőnk miután egy órás hajthatatlan munkával sikerült bejutni a bejárattól az előszobába. Már ekkor rájöttünk, hogy itt több tonnás szemetet kell összegyűjtenünk. Íme pár kép   a szeméttel zsúfolásig megtelt, mennyezetig tömött két szobás lakásról. „Legnagyobb meglepetésemre semmilyen élő kártevővel nem találkoztunk. Voltak nyomok persze, döglött legyek, tetemek, állati ürülékek, rohadt ételmaradványok egerek és patkányok által lakmározott csokoládé maradványok de szerencsére élő csótányokkal vagy patkányokkal nem találkoztunk a lakásban.”

A Clean & GO Kft takarítói elképesztő látvánnyal szembesültek: mennyezetig állt a lom és a szemét a szobában ugyanúgy, mint a kis főzőfülkében vagy a fürdőszobában. Az utóbbiakat megközelíteni sem lehetett. A férfi  fekhelye a szemét teteje volt. 

A férfi biztosan  nem is fürdött, vagy legalább is nem otthon, mert előbb a konyhát majd  fürdőszobát ugyanúgy tele pakolta. Miután a konyhában már nem tudott bemenni a fürdőszobában kezdett el főzni  persze ezt sem sokáig hisz ez a helyiség is hamar megtelt mennyezetig a sok felhalmozott, összegyűjtött lommal.

A Clean & Go Kft 3  munkatársa 2 nap alatt  24 tonna szemetet szedtek össze  a férfi lakásából a lomtalanítás során.

Megsárgult fényképek, sosem olvasott könyvek, sosem hordott cipők és ruhák, sok  régi újság, rengeteg régi tigrisszobrok, plüss tigrisek, vázák, poharak és még sorolhatnánk, hogy mi mindent találtunk-persze szinte mindenkinek van olyan holmija, amitől nem akar megválni, mert érzelmileg kötődik hozzá, értékesnek tartja vagy szép emlékeket őriz. Ám ha valaki tényleg mindent megőriz – értéktől függetlenül -, vagy ha a felhalmozás már olyan mértékű, hogy az adott személy mindennapjait is befolyásolja – például alig tud bemenni a szobákba a lomoktól – akkor könnyen lehet, hogy a kényszeres gyűjtögetés esete áll fenn. A jelenség 2013 óta hivatalosan is betegségnek számít.

Bármily meglepően hangzik, a szemetet, hulladékot otthonaikban felhalmozó emberek valójában a tökéletességre törekszenek, amikor attól tartanak, hogy rossz döntést hoznak valaminek a kidobásával. Arra  kerestünk választ, hogy a kóros gyűjtögetők agyműködése eltér-e, és ha igen, mennyiben tér el másfajta kényszeres zavarban szenvedők, illetve egészséges emberek agyműködésétől.

Kényszeres gyűjtögetők egyesek szerint olyan szindróma ami egy komolyabb pszichológiai stádium megnyilvánulása is lehet, okozhatja félelem, társ elvesztése, egyedüllét elviselhetetlensége, egyéb lelki betegségekre engedhet következtetést. Ezek a tárgyak a betegeknek az elveszett társat jelentik a számukra. A kóros gyűjtögetők azok akik nem képesek megválni semmitől, sajnálják eldobni a másnak teljesen haszontalan dolgokat is, sokszor nem látják be, hogy problémájuk van. Amerikai kutatók agyi szkenneléssel bebizonyították, hogy ezeknek az embereknek valóban eltér az agyműködésük a szokásostól.

Kényszeres gyűjtögetés, más néven patologikus halmozás egy pszichológiai betegség, mely megakadályozza az egyént, hogy használhatatlan, vagy szükségtelen tárgyakat kidobjon. Ezáltal a lakhely olyan mértékben telítődik, hogy normális értelemben lakhatatlanná válik. Gyakran „Messie-szindrómának” is nevezik, ez a kifejezés a bulvársajtóból a szaknyelvbe is átkerült. Ez a szindróma a kényszer zavar egy fajtája.

Az ebben szenvedő beteget hörcsöghöz is hasonlítják, mely – az állat téli táplálékszükségletének biztosítására – olyan mennyiségű eleségkészletet halmoz fel, hogy alig tud bemenni az odújába.

A gyűjtés és a kényszeres gyűjtögetés közti különbség többek között a rendezettség: aki hobbiból gyűjt, ott a tárgyak visszakereshetők, egy rendszernek a részei, míg kényszeres esetben a tárgyak nagy helyet foglalnak el, és gyakran kaotikus az elhelyezkedésük.

A kényszeres gyűjtögetés egy olyan magatartási zavar, amelyben a gyűjtögetés a beteg mindennapjainak részévé válik, nem tud megválni a tárgyaitól, akkor sem, ha azokat már nem használja, elromlottak vagy lejártak. A kényszeres gyűjtögetés drasztikus mértéket is ölthet. Előfordulhat, hogy annyi tárgy halmozódik fel, hogy az ember élettere beszűkül, és nem képes megfelelő higiéniát biztosítani a lakókörnyezetében.

Lomtalanítás: Külön kórkép a szemétgyűjtés ami komoly fertőzéssel jár.

A kényszeres gyűjtögetés viszonylag gyakori, 100 emberből 1-2 embert érint. Az enyhétől a súlyos formáig előfordulhat. A legtöbb esetben a tárgyakhoz főleg eszmei értékük miatt ragaszkodik a beteg.

Egyesek szerint ez a szindróma egy komolyabb pszichológiai stádium megnyilvánulása is lehet, okozhatja félelem, társ elvesztése, egyedüllét elviselhetetlensége, egyéb lelki betegségekre engedhet következtetést. Ezek a tárgyak a betegeknek az elveszett társat jelentik a számukra.

Folytatása következik…