Tavaszi kertészkedés otthon: 6 ok és 5 tipp

Tavaszi kertészkedés : Már a nap is egyre melegebben süt és érezhetően nyújtogatja felénk csápjait a tavasz, ami a kerti munkák kezdetét is jelenti. Hogyan fogjon hozzá az, aki még ilyet nem csinált, de szeretne? Segítünk.

Mire jó a tavaszi kertészkedés is kertészkedjünk?

Például, mert:

1. Javítja a mentális egészséget

Vitathatatlanul rabjai vagyunk a technológiának. Az a figyelem, amit e-mailjeinknek és okostelefonjainknak szentelünk,  „irányított figyelem”, ám agyunknak véges a kapacitása. Amikor túlterhelődünk, hibázunk. A kertészkedés a gyógyszer.

A kerti munka rutinja egyfajta „könnyed figyelem”, amely lehetővé teszi az agynak a pihenést és a feszültséglevezetést, segít átvészelni a nehéz időket.A legtöbb kültéren végzett szabadidős tevékenységnek pedig ismert stresszcsökkentő. Egy pár éves holland kísérletben1 a résztvevőket stresszes feladatok elvégzése után két csoportra osztották. Az első csoport egy szobában olvasós, míg a második odakint kertészkedős feladatott kapott.

30 perc elmúltával az utóbbiak esetében nem csak jelentősen csökkent a kortizol nevű stresszhormon szintje, de saját bevallásuk szerint is jobban „kiheverték” a korábban végzett munka okozta stresszt és jobb hangulatba kerültek.A kertészkedés a test minden izomcsoportját megmozgatja, és rengeteg tanulmány bizonyítja, hogy csökkentheti az elhízást és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Bizonyított az is, hogy a kertészkedés csökkentheti egyes rákos megbetegedések, például a mell-, hólyag- és prosztatarák kockázatát.

Ausztrál kutatók szintén találtak bizonyítékokat2 arra, hogy a sok kertben töltött idő és a terápiás jellegű kertészkedés csökkentheti az időskori demencia (feledékenység) és az Alzheimer kór tüneteit.

2. Gyógyítja a lelket

Tavaszi kertészkedés
Tavaszi nagytakarítás

A mindennapi stresszoldáson kívül a kertészkedés segíthet legyőzni a magányt, a depressziót és egyes kutatások szerint az időskori demencia tüneteit is enyhíti.Egyre több kutatás igazolja, hogy a kertészkedés nem csak remek hobbi, de akár egészségünk megőrzésében is segíthet, sőt egyes esetekben nem csak megelőzésre alkalmas, de remek orvosságként is szolgálhat. Felbecsülhetetlen az a lehetőség, hogy egy pillanatra eltávolodj a gondjaidtól, és csak a virágokra és cserjékre gondolj. Bebizonyosodott, hogy a kertészkedés segíthet csökkenteni a depresszió és a szorongás jeleit, ami csökkenti a mentális egészségi problémák okozta stresszt.

3. Nagyszerű testmozgás

Fel, le, előre, hátra, guggolás, nyújtózkodás. Mozdulatok, amelyeket észrevétlenül végzünk miközben a kertben dolgozunk. A kertészkedés egy ismétlődő, alacsony hatásfokú edzésforma, amely bizonyos mértékű erőt és nyújtást igényel. Ez az erő és a nyújtás az összes főbb izomcsoportot érinti. Alacsony hatásfokának köszönhetően kiváló tevékenység az idősebbek vagy krónikus fájdalmaktól szenvedők számára is.A kertészkedéssel óránként akár 300 kalóriát is el lehet égetni, eközben segít csökkenteni a vérnyomást, a stresszt, és erősíti a csontokat, valamint a napfényből jelentős mennyiségű D-vitaminhoz juthat az ember. Hogy ezek együttesen hogyan hosszabbítják meg az ember életét, azzal sok kutatás foglalkozik.

4. A kerttulajdonosok jobban esznek

Nincs ebben semmi meglepő. Minden kerttulajdonos igazolhatja, a friss zöldségek íze sokkal jobb, mint bármi, amit a szupermarketben kapni lehet. Jobb ízű ételt pedig mindenki nagyobb étvággyal fogyaszt.

5. Nem csak ételt terem a kert

Sok kertész gyógynövényeket is ültet a kertjébe. Vegyük csak például a levendulát, kamillát, de sorolhatjuk akár az aloe verát is. Ezek olyan növények, melyek remekül hasznosíthatók otthon kisebb panaszok kezelésénél.

6. Egyszerűen, mert szép

Sok dolgot fel lehet sorolni, miért érdemes elvégezni a tavaszi kertészkedést, de nem szabad kihagyni egy egyszerű tényt sem, mégpedig azt, hogy a kert már ránézésre is szemet gyönyörködtet. A kert – különösen egy színpompás virágoskert – ajándék a léleknek. Nincs jobb érzés, mint a napsütésben földdel dolgozni, függetlenül attól, hogy nagy kertben vagy néhány cserépben bogarászunk az erkélyen.

Próbáld ki te is!

Adunk pár ötletet, amellyel kerted újjá varázsolhatod, és kialakíthatod álom-helyed a délutáni, hétvégi pihenéshez! A kerttervezés előtti legfontosabb teendőd, hogy ellenőrizd a talaj minőségét. Ha túl homokos vagy agyagos, akkor mindenképpen talajjavításra lesz szükség, hogy a kerti növények egészségesen fejlődhessenek. Kertészeti áruházból akár interneten is rendelhetsz zsákos földet erre a célra.

Kertészkedj okosan, íme a 5 tippünk a tavaszi kertészkedéshez!

A tavaszi kertészkedés legelső fázisa a tervezés, ilyenkor kell kitalálnunk, hogy mekkora területet szeretnénk erre felhasználni és hogy azon pontosan mit, illetve miket akarunk nevelgetni. Nos, itt jön majd jól a szakértő segítsége, ugyanis ő fogja tudni elmondani, hogy az adott talajtípushoz milyen növények passzolnak, illetve a kiválasztott darabok ültetési távolságáról is fel tud világosítani minket, tehát, hogy milyen messzire kell ültetni mondjuk a paradicsomot a krumplitól ahhoz, hogy ne zavarják egymás köreit.

Néhány jó gondolat a segítségünkre van. Ezek: a magok ültetéséhez érdemes kipróbálni a tojáshéjat. Az egészben maradt fél-tojáshéjba virágföldet teszünk, abba beleültetjük a palántamagot, majd amikor a palántákat kiültetjük a kertbe, elég csak szétrepeszteni a héjat, majd el lehet ültetni a növényeit a végleges helyükre.

1. Ültess másképp a magokat, mint eddig!

Magok ültetése

Amikor a szezonban elkezded a magok ültetését, a nagyobb konténerek vagy edények helyett használj  inkább tojáshéjat. Így később, amikor majd kiülteted a palántákat a kertbe, elég csak szétrepeszteni a héjat. Vagy egyszerűen levágni a gyökérről és el is ültetheted a növényeid a végleges helyükre.

2. Használd jókor a talajtakarót!

A téli időszakban egészen addig nem érdemes talajtakarót használni a növényeink körül, amíg meg nem érkezik az első fagy. Ha ugyanis hamarabb kihelyezi a talajtakarót, akkor a meleget a rovarok számára is biztosítja, ezzel pedig megvédied azokat a hidegtől, és könnyebben áttelelnek majd.

3. Kezdd kicsiben a tavaszi kertészkedést!

A hatalmas terület helyett érdemes először inkább egy kisebb, körülbelül 100 négyzetméteres kertben elkezdeni a gazdálkodást. Egy kisebb kert könnyebben kezelhető, gyorsabban megtanulható és kitapasztalható a gyomnövények és a kártevők elleni védekezés. Amikor pedig már ügyesebben kezeled a meglévő kertet, fokozatosan növelheted annak méretét.

4. Tartsd távol a csigákat!

Tegyél zúzott tojáshéjat a növények köré, mert ezzel távol tarthatod tőlük a csigákat. A kártevő az éles felületen nem tud közlekedni és így a növényeiben sem fog kárt okozni. A csigák elleni védekezésről korábban itt és itt is írtunk.

5. Takarítsuk be a terméseket reggel!

A zöldségek betakarítására a reggel a legkedvezőbb időszak. Ez ugyanis az az idősáv, amikor a legtöbb tápanyagot tartalmazzák a termések, és a hűtőszekrényben tárolva később is vitaminokban bővelkednek majd. Egyes vélemények szerint viszont a paradicsomot és a hagymaféléket nem érdemes a hűtőben tárolni, mert hamar elveszíthetik az ízüket

Szólj hozzá!