Tökéletes ablaktisztítás olcsón

Tökéletes ablaktisztítás ami környezetbarát is trükkjei

Ha van „mumus” az otthoni teendők között, akkor a házimunkák réme minden bizonnyal az ablaktisztítás. Annak ellenére, hogy a legtöbben csupán évente kétszer – a tavaszi és az őszi nagytakarításnál – állnak neki ennek a feladatnak, még ilyenkor is legszívesebben halogatnák, hiszen hosszadalmas, fárasztó és igazi türelemjáték tud lenni. Ám, ha a megfelelő időben vágunk bele, és hatékony módszerrel, illetve tisztítószerekkel dolgozunk, akkor könnyedén, pénztárca- és környezetbarát módon lesz tökéletesen átlátható, és csillogó az ablakunk.

Ne csak kétszer, lehet többször is!

Ha forgalmas út mellett élünk, vagy utcafrontra néz a lakásunk, fontos, hogy évente ne csak két, hanem akár több – például két-háromhavonta – alkalommal is megszabadítsuk az ablakainkat a szennyeződésektől. Hiszen elég egy kevés kosz és már kevesebb fény jut be az otthonunkba és a kilátás sem lesz éppen a legtökéletesebb. Mint a legtöbb házimunkánál, itt sem érdemes halogatni. Minél később állunk neki, annál több feladatunk lesz vele, a makacsabb foltokat ugyanis sokkal időigényesebb és nehezebb eltávolítani.

Ablaktisztítás -Clean & Go Kft
www.cleanandgo.hu

A megfelelő időzítés

aA tökéletes ablaktisztítás elvégzéséhez jól kell időzítenünk.Amikor jó az idő és kisüt a nap, ha nem is jön meg a kedvünk az ablaktisztításhoz egyből, mégis  könnyebben rávesszük magunkat, hogy nekiálljunk a feladatnak. De fontos tudni, hogy a közvetlen, erős napfény miatt extra gyorsan megszárad a víz és a tisztítószer az üvegen, így az ablakunk nagy eséllyel foltos és csíkos marad. Éppen ezért, ha igazán hatékonyak akarunk lenni, válasszunk inkább egy olyan alkalmat, amikor ugyan száraz az idő, de nem tűz ezerrel a nap.

Ne hagyjuk ki az ablakkeretet és a párkányt sem…

A tökéletes ablaktisztítás magában foglalja a keret tisztítítását is. Olyannyira ne, hogy először ezeket szabadítsuk meg a szennyeződésektől! Ha pedig redőnyünk vagy reluxánk is van, természetesen ezeket se hagyjuk ki! Hogy mi kell a tökéletes eredmény eléréséhez? Ne gondoljunk semmi extra, vagy drága dologra. Elég egy vödör, víz, és nagyanyáink trükkje: a környezetbarát szalmiákszesz. Ez utóbbi egyébként arra is jó, hogy távol tartsa a darazsakat és méheket az otthonunktól! Az adagolás pedig legyen a következő: fél liter vízhez két evőkanálnyi szalmiákszeszt tegyünk. Ha ezzel lemossuk a tisztítandó felületetek, majd tiszta vízzel leöblítjük és hagyjuk megszáradni, biztosak lehetünk abban, hogy sikerrel jártunk és már jöhet is a következő lépés: az ablaküveg tisztítása. Vannak otthonok, ahol a bukó nyíló ablak tisztítása is napirendre kerül.

Szálljunk szembe a kosszal: vessük be az ecetet

Ugyan a boltok polcain számtalan tisztítószert találhatunk, elég, ha van otthon ecet. Varázslatos eredményt érhetünk el vele akkor is, ha ablakpucolásra kerül a sor. Nem csak a pénztárcánkat kímélhetjük, a környezetünket is óvjuk, ugyanis nem használunk semmiféle káros vegyszert a házimunkához. Egy liter vízhez adjunk hozzá negyed liter ecetet és tisztítsuk meg ezzel az ablakokat! Nem kell aggódni, hiszen az ecet a legmakacsabb foltokkal, és kosszal szemben is hatékonyan veszi fel a harcot. Ugye, hogy nem ördöngösség az ablaktisztítás?

Fekete tea a tiszta ablakokért

Ki gondolta volna, hogy az egyik legnépszerűbb teafajtát, vagyis a fekete teát is felhasználhatjuk, ha ablaktisztításra kerül a sor. Pedig így van! Egy csésze forró vízbe tegyünk két filter fekete teát, hagyjuk kihűlni, majd tegyük bele egy vödör vízbe vagy egy szórófejes flakonba. Ha lemostuk vagy befújtuk vele az üveget, csak szárazra kell törölni és már kész is vagyunk!

Extra tipp: a függönyöket is mossuk ki

Egyszerűbb a dolgunk, ha az ablakpucolás előtt leszedjük a függönyöket, hiszen így könnyebben hozzáférhetünk a tisztítandó felületekhez. Ha pedig már levettük a függönyöket, mossuk is ki őket és mikor megvagyunk az üvegtisztítással, nem csak ragyogó ablakok, hanem patyolattiszta függönyök és kellemes illat is vár bennünket .

Ablaktiszttás és függönymosás után napokig nagyon kellemes illat van az egész lakásban. De ha esetleg nem szeretnél ezekkel bajlódni akkor nyugodtan bízd ezt a munkát is egy profi takarító szolgálatra. Amíg ők dolgoznak te tudsz más dologgal is foglalkozni.