Klímatisztítás:

KLÍMATISZTÍTÁS: SZAKEMBERREL, VAGY HÁZILAG?

klímatisztítás www.bartokklima.hu

Ha klímatisztításról van szó, kétféle megoldás létezik. Vagy a klímás szakemberekre bízzuk a kérdést, vagy pedig mi magunk állunk neki a dolognak. Akárhogy is döntünk, fontos, hogy évente legalább egyszer, de esetenként többször is elvégezzük a klímánk karbantartását.

MIÉRT FONTOS A KLÍMATISZTÍTÁS?

A legjobb, ha a klímaberendezésünk karbantartásához szakember segítségét kérjük. Teljes szívvel ajánljuk a Bartók klíma hozzáértő, gyors és pénztárcabarát szolgáltatását. Ha azonban ez nem áll módunkban, magunk is kitisztíthatjuk a szerkezetet, legalábbis a beltéri egységet. Ebben az esetben azonban nem elegendő a beltéri egységet megtisztítani, a kültérire is hangsúlyt kell fektetni. A karbantartás egyik alapeleme a fertőtlenítés, amelyet a bel- és a kültéri egységben egyaránt el kell végezni.

Működés közben a berendezés tetemes mennyiségű szennyeződést szív magába: a beltéri egység szűrőrendszerében telepednek meg a levegőből kiszűrt anyagok, itt alakulhatnak ki a penész-, gomba- és baktériumtelepek. Ezek pedig később a tüdőnkbe jutva olyan betegségeket okozhatnak, mint a legionella, az asztma, vagy az allergia.

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a koszos, szakszerűtlenül kezelt klímaberendezéseknek nem csak a hatásfokuk rosszabb, hanem az élettartamuk is rövidebb ideig tart.

HOGYAN TISZTÍTSUNK KLÍMÁT?

Fontos, hogy a klímatisztításhoz kizárólag erre a célra gyártott légkondicionáló tisztító és fertőtlenítő spray-t használjunk. Ha az áramtalanítás után kivettük a beltéri egység porszűrőjét, a mögötte lévő hűtőbordát kell befújnunk klímatisztító spray-vel, majd rajta hagyni a habot általában húsz percre. Miután a kivett porszűrőt szappanos vízzel átmostuk és száradás után visszatettük a helyére, a kültéri egység fal felöli részét pedig leporszívóztuk, a szerkezet egy ideig még kellemetlen szagot fog árasztani.

Mivel a szűrők tisztítása mellett fontos még a hűtőgáz ellenőrzése, utántöltése, az esetleges gázszivárgás észlelése és megszüntetése is, ajánlott inkább szakértőre bízni a klímatisztítást. A kültéri egységet az elektronika miatt szigorúan tilos és veszélyes szétszedni, ráadásul a garanciánk is bánhatja, ha magunk próbáljuk megoldani az esetleges problémákat.

KLÍMATISZTÍTÁS SZAKEMBERREL

A legjobb, ha már a berendezés telepítésekor olyan céget választunk, ahol biztosított a megfelelő szervizháttér, és ahol a velük kapcsolatban álló klímás szakemberek vállalják a rendszeres, szakszerű klímatisztítást. Egy klímát ugyanis hosszú tárva veszünk meg, nem 2-3, sokkal inkább 8-10 évre tervezünk vele.

A Fisher Klíma egyik alapvető célja, hogy a hűtő-fűtő funkciókon túl extra szolgáltatásokkal is kiszolgálja vásárlóit: ezért is vállal a lakossági split klíma készülékekre 6 év kiterjesztett garancia. A feltételeket tartalmazó füzet elérhető a weboldalon és a készülékkel együtt szállított füzetben. A Fisher klíma partnereinek listáját elérhet

Biztonságos klímatisztítás házilag

A legelőnyösebb megoldás

,
ha a klímatisztítás évente egyszer szakképzett kezekre van bízva. Ám ha gyorsan, minél olcsóbban szeretnénk megoldani, végső esetben elvégezhetjük mi is.

Mindenképp figyeljünk rá, hogy csak speciálisan erre a célra gyártott légkondíció tisztító spray-t használjunk erre a célra, különben egészen biztosan többet ártunk, mint használunk!
A következő lépéseket követve mi is elsajátíthatjuk az alap tisztítás technikáját!

Első lépésben áramtalanítsuk a készüléket, megelőzve a baleseteket. Ezután a beltéri egységben található fedőlapot nyissuk fel, majd a mögötte található porszűrőt vegyük ki. A hőcserélő fém lamelláit, azaz a szűrő mögötti hűtőbordát alaposan fújjuk be a klímatisztító spray-el, majd hagyjuk hatni a habot 20 percig.

Eközben,

amíg áll a hab, pont elegendő időnk lesz arra, hogy a porszűrőt szappanos vízzel átmossuk, leöblítsük, majd hagyjuk megszáradni. Ha ez megtörtént, helyezzük vissza a helyére a porszűrőt, majd zárjuk le a klíma előlapját. Valószínűleg a klíma a tisztítás után egy kevés ideig kellemetlen szagot fog fújni, ám ettől ne essünk kétségbe, teljesen normális, és hamar vége lesz!

Mindig tartsuk fejben, mikor esedékes a következő tisztítás ugyanis a koszos berendezés jelentősen rontja a hatásfokot –illetve készülékünk élettartamát is megrövidíti!
A kültéri egység tisztítására is ugyanúgy szükség van, mint a beltérire, így a kettőt együtt érdemes együtt elvégeznünk.

Ennek a takarításával egyszerűbb dolgunk van, mint a benti részével. Csupán áramtalanítanunk kell a készüléket, majd a kondenzátor fal felőli oldalát alaposan porszívózzuk le.
Amennyiben arra adnánk a fejünket, hogy magunk végezzük el a klímánk takarítását, mindenképpen szerezzük be hozzá előre a szükséges spray-t –webáruházunkból beszerezhető a Rothenberger Sanifresh, a Frionet Activ, illetve a Perjoe klímatisztító spray is!

Lehetséges, hogy csábító megoldás a fent leírt, egyszerű feladatsor, ám a szakember által elvégzett takarítás mellett is sok érv szól. A készülékre érvényes garancia feltétele, hogy klímaszerelő végezze el a karbantartást, így, ha belepiszkálunk, készülékünk elveszíti ezt a praktikus tulajdonságát. Bármennyire is igyekszünk, de valószínűleg a mi, átlagos tulajdonosok tudása sosem fog felérni egy tapasztalt, évek óta ezzel foglalkozó klímaszerelőjével. Így, ha ügyetlenkedünk tisztítás közben, a szükséges ismeretek hiányában kárt is tehetünk a készülékben.

Mérlegeljük lehetőségeinket –ha mégis a szakszerű tisztítás mellett tesszük le a voksunk, szakembereink készséggel állnak rendelkezésedre akár klíma telepítésre is! www.bartokklima.hu

klíma szerelés