Takarítás hatékonyan 8 tipp segítségével

Takarítás hatékonyan 8 tipp segítségével: Sok minden eszünkbe juthat, ha arról van szó, hogy vendégeket várunk, és előtte gyorsan szalonképes állapotba kell hoznunk a lakást. A mosdón, konyhán, ebédlőasztalon vagy éppen a padlón túl azonban van egy nagyon látványos eleme a lakásunknak, amiről gyakran elfeledkezünk.
Mindenki utál takarítani, de mindenki szereti a tiszta, rendezett házat. Létezik vajon tuti módszer egy lakás vagy ház gyors kitakarítására?

Tiszta szoba rendes ház, erkölcsös lakók – vannak hasonló mondások, melyek arra utalnak, fontos és árulkodó, hogy ki mennyire tartja tisztán és rendben a környezetét. Aki kisebb lakást birtokol, az kevesebb idővel megúszhatja a heti nagytakarítást, míg akinek kertes háza van, annak egy soha véget nem érő feladat a házimunka.

Takarítás hatékonyan 8 tipp segítségével:

takarítás, ház

Kövessük ezt a több éves, nehezen megszerzett tapasztalaton alapuló, lépésről lépésre szóló útmutatót, hogy a legtöbbet hozzuk ki az időből, és gyorsan kitakarítsuk a lakókörnyezetünket

Takarítás hatékonyan 8 tipp segítségével. Lássuk mik azok:

1. Tisztítsuk meg az egész házat azonos módszerrel, ne csak egy szobát egyszerre

A takarítás sokkal hatékonyabb, ha egyetlen feladatot választunk ki (porszívás, porszívózás, felmosás), és ugyanazt a feladatot végezzük el a ház minden helyiségében, nem pedig a konyhát, a fürdőszobát, majd a hálószobákat külön-külön.

2. Gyűjtsük össze az összes tisztítóeszközt egy lavorban

Legyen szó lavorról, vödörről vagy táskáról, ha minden tisztításhoz szükséges dolgot egy hordozható helyen tárolunk, sokkal könnyebbé válik a munka elvégzése. Nem vesztegetjük az időt a szerszámok keresgélésével takarítás közben, és nem kell aggódni amiatt, hogy összegyűjtsük megint őket a következő takarításhoz.

3. Tegyünk rendet

Mielőtt elkezdenénk a takarítást, menjünk szobáról szobára, és szedjük össze a rendetlenséget. Amikor az egyes tárgyakat felvesszük, fontoljuk meg, hogy eltegyük, kidobjuk vagy adományozzuk tovább.

4. Por szemle

Mielőtt elkezdenénk a porolást, győződjünk meg arról, hogy a mennyezeti ventilátorok ki vannak kapcsolva. A port a bútorok tetejéről és a polcok aljáról, a korlátokról, képkeretekről és TV-képernyőről töröljük le először. Nehezen elérhető helyeken, mint például a redőnyök és a felső polcok, használjunk egy mikroszálas kendőt a felmosó vagy seprű végére. Porszívózás előtt cseréljük ki az ágyneműt a hálószobákban!

5. Fertőtlenítsünk

Menjünk végig a házon és töröljük le a kemény felületeket – a munkalapoktól, készülékektől és szekrényektől a kilincsekig, villanykapcsolókig, TV távirányítókig és telefonokig. Készíthetünk környezetbarát fertőtlenítő oldatot úgy, hogy egynegyed-fél csésze fehér- vagy almaecetet egy csésze vízzel összekeverünk.

6. Idő a szanitereknél

Permetezzünk tisztítószert a konyhai mosogatóra, majd a fürdőszobai szaniterekre, kádra és WC-re. Hagyjuk állni néhány percig, hogy a tisztítószernek legyen ideje feloldani a szennyeződéseket és a foltokat. Térjünk vissza a konyhába, és kezdjük el a súrolást. A WC legyen az utolsó a sorban.

7. Ne felejtsük el rendszeresen kimosni a tisztítóeszközöket

A ház takarításának gyakran figyelmen kívül hagyott része a tisztítóeszközök karbantartása. A piszkos felmosó vagy porszívó használata teli zacskóval sokkal kevésbé hatékony, és a végén több időt kell tölteni a takarítással.

+1. Tegyük csoportos tevékenységgé a takarítást

Együtt könnyebb! A takarítás csapatmunkává tétele az egyik legjobb módja a ház gyors takarításának. Egyeztessünk egy időpontot a család többi tagjával és osszuk szét a feladatokat.

hatékony lépései annak, hogy villámsebességgel vendégfogadásra alkalmas állapotba hozzuk a díszpárnáinkat:

Takarítás hatékonyan 8 tipp segítségével:

  • Nézzük meg, szükség van-e folttisztításra. Fújjunk rá a mosószerrel, hagyjuk rajta egy kis ideig, majd dörzsöljük át. A folt általában azonnal eltűnik.
  • Ha levehető a huzat, tegyük be a mosógépbe egy gyors öblítésre. Kövessük a címkén lévő utasításokat, és ne tegyük szárítógépbe a díszpárna huzatát.
  • Távolítsuk el az állatszőrt és felületi szennyeződést. Porszívózzuk át a díszpárnákat, és meglepődünk, mennyivel jobban néznek majd ki egy ilyen gyors kör után is már.
  • Mossuk ki a párnát is a mosógépben. Persze csak akkor, ha lehet. Ez különösen akkor fontos, ha van porallergiás a vendégek között.
  • Rázzuk fel a díszpárnákat. Miután visszatettük a huzatot a párnára, ne felejtsük el felrázogatni sem a díszpárnákat. 

Takarítás hatékonyan 8 tipp segítségével, és valószínűleg nagyon elégedetten nyugtázzuk majd, milyen hívogató és rendes lett a kanapénk, és ettől az egész nappalink egy ilyen gyors rendrakás után. Nem kell aggódnunk amiatt, hogy a vendégek furcsa dolgokra bukkannak a kanapénk párnái között.

Takarítás hatékonyan 8 tipp segítségével:

Nagyon könnyű figyelmen kívül hagyni a kanapékon, ágyakon, fotelokban heverő díszpárnákat, ha takarításról, rendrakásról van szó. Ha jobban belegondolunk, őszintén, mikor mostuk ki utoljára a huzatokat és frissítettük fel a párnákat? Pedig elképesztően nagy hatása van a rend szempontjából ennek az egyszerű lépésnek.

Nagy hatása van a rend szempontjából, ha felfrissítjük a kanapé díszpárnáit

Nagy hatása van a rend szempontjából, ha felfrissítjük a kanapé díszpárnáit

Könnyű belátni, hogy nagyon is van értelme annak, hogy gyakrabban mossuk a huzatokat, de ha vendégeket várunk, akkor különösen jó benyomást tesz, ha átöblítjük a díszpárnákat. Nap mint nap nekidőlünk, akár utcai ruhában is (mondván, úgysem fekszünk le a kanapén, miért ne pihenhetnénk meg egy percre, mielőtt tovább indulunk abban a felsőben, nadrágban, amiben dolgozni voltunk?), felugrik a kutya, macska a kanapéra, a gyerekek is megtapogatják maszatos kézzel és előszeretettel párnacsatáznak a díszpárnákkal. 

Szólj hozzá!