Takarítás 1 kis segítséggel

Takarítás 1 kis segítséggel :A takarítást megkönnyítése ha lista szerint végzed a lakás nagytakarítást, csillogni fog minden. A takarításnak már a gondolata is lehangoló lehet, hisz nagyon sokrétű a feladat amit meg kell ilyenkor csinálni a lakásunkban. Már az elején az ablaktisztítás után sajnos nem sok kedvünk marad a többi takarítási feladat elvégzéséhez pedig ha szisztematikusan végezzük, akár több napra elosztva akkor sokkal könnyebb lesz és a takarítás megterhelő részét sem érezzük annyira.

Az első és legfontosabb, ha belevágsz a nagy lakástakarításba, hogy ne hagyd egy hétvégére az egészet. Akármilyen kicsi is a lakásod, ha az utolsó eldugott kis sarkot is ki akarod takarítani, nem lesz rá elég két nap, ráadásul a teljes pihenőidőd is elvész. Szánd az egyik napot a takarításra, aztán folytasd a munkát következő héten. A másik fontos dolog, hogy haladj szisztematikusan. Előbb végezd el a nagyobb, általános munkákat, aztán ess neki egyenként a szobáknak. Egyik hétvégén suvikszold ki a konyhát, a másikon a fürdőt, de ha úgy érzed, több is megy egyszerre, tudj le egy hétvégén két szobát. Ehhez persze, előtte össze kell szedni a tennivalókat.

Lista a lakás nagytakarításhoz

Sokat segíthet a feladatok legyűrésében, ha kész listával állsz neki a takarításnak, így már csak pipálgatni kell azt, amivel elkészültél. Egy csupa pipát tartalmazó lista pedig nagyobb elégedettséget okoz, mint egy megnyert háború. Persze, a feladatok otthononként változhatnak. Nagyon más például egy több emeletes kertes ház takarítása, mint egy panellakásé, és nemcsak az extra szobák miatt. Ott olyanokkal is számolni kell, mint a tető és az eresz tisztítása vagy a kerítés ellenőrzése.

Az alábbi listában összegyűjtöttük azokat a pontokat, melyek a legtöbb lakásban egyeznek, hogy ne maradhasson ki semmi a tavaszi tisztogatásból. Ahol vastagon szedett, aláhúzott sort látsz, ott tippeket is mutatunk arra, hogyan tudod a legjobban megoldani a feladatokat.

Általános teendők

 • Törölgesd le, portalanítsd a csillárokat, állólámpákat, ventilátorokat!
 • Töröld le a falakat, ne feledkezz meg a szegőlécekről, bordűrökről sem!
 • Törölgesd le a kilincseket, fogantyúkat, kapcsolókat!
 • Porold le, töröld át a fabútorokat!
 • Söprögess és porszívózz fel az egész lakásban!
 • Moss fel, és tisztítsd vagy tisztíttasd ki a szőnyegeket!
 • Mosd le az ablakokat! Ne felejtsd el alaposan letörölni az ablakszárnyak tetejét, és a redőnyt sem!
 • Mosd ki a függönyöket!
 • Ürítsd ki a szekrényeket, és takarítsd ki őket belülről!

Háló

Fürdő

Konyha és ebédlő

Nappali

 • Porold le az elektromos készülékeket (tévétszámítógépet)!
 • Porszívózd ki a textillel borított bútorokat!
 • Rendszerezd a könyveket, CD-ket, egyéb apró tárgyakat!

Ritkán takarított helyek

Sok ember feledkezik meg ezekről a helyekről és felületekről, amikor takarít, pedig évente legalább egyszer, a tavaszi nagytakarítás alkalmával érdemes őket beiktatni a tervbe. Mutatjuk, mik maradnak koszosan a legtöbb háztartásban.

Hiába hiszi az ember, hogy makulátlan a lakása, és mindenhol tisztaság van, biztosan akadnak olyan pontok, melyeket időnként a legrendesebb háziasszony is kifelejt takarítás közben. Olyan területek, ahová nem fér be a seprű, nem ér fel a poroló, vagy, amelyekről nem is gondolná, hogy koszosak lehetnek.

https://cleanandgo.hu/szolgaltatasok/nagytakaritas/

A növények levelei is sok port összeszednek. Hogy érezze a virág a törődést, időnként törölgesd le, vagy, amelyik növény bírja, azt akár a zuhany alá is beteheted.

Válogatásunkban olyan helyek szerepelnek, melyekről gyakran feledkeznek meg az emberek. Majdnem minden lakásban koszosan marad egyik vagy másik terület, pedig némelyiket nem is olyan nehéz elérni.A bútorok alját törlik le az emberek a legritkábban. Az alacsonyan ülő kanapék, szekrények, fotelek alá nehezen fér be a porszívó vagy a seprű, de a padlót még csak-csak takarítják, viszont a bútor alját sosem. Pedig meglepően sok kosz, pókháló, elhalt bőr tapad közvetlenül a bútorlaphoz.A bútorok alját törlik le az emberek a legritkábban. Az alacsonyan ülő kanapék, szekrények, fotelek alá nehezen fér be a porszívó vagy a seprű, de a padlót még csak-csak takarítják, viszont a bútor alját sosem. Pedig meglepően sok kosz, pókháló, elhalt bőr tapad közvetlenül a bútorlaphoz.

A fal töve és a szegőléc rései is ritkán látnak tisztítószert, pedig könnyen felgyűlik itt a por és más szennyeződés, ezért érdemes időnként áttörölgetni a területet.

Szólj hozzá!