Folttisztítás felső fokon

Folttisztítás felső fokon. mutatjuk hogyan:

Folttisztítás :Kávé-, rúzs-, izzadságfolt: így távolítsa el a makacs foltokat!

Többször kell harcolnunk a foltok ellen, mint azt szeretnénk. Ahhoz, hogy ezek a szennyeződések könnyen, gyorsan eltávolíthatók legyenek, összegyűjtöttünk néhány bombabiztos tippet. Van ötletünk a vörösbor, a fű, a rozsda, a gyümölcs, a zsír, a smink eltávolítására is.

folttisztítás

Folttisztítás felső fokon az izzadságfolt ellen – Az izzadságfolt eltávolítását kezdjük a textília áztatásával hideg vagy meleg vízben. Miközben a ruha ázik, készítsünk pasztát 1 rész víz és 3 rész szódabikarbóna keverékéből. Csavarjuk ki a vizet a ruhából, majd egy fogkefe segítségével vigyük fel a pasztát a foltos területre. A folt makacsságától függően hagyjuk hatni a ruhán akár egy óráig, vagy ha szükséges, egy éjszakán át. Ezt követően mossuk át a ruhát mosószer nélkül. Ha elégedetlenek vagyunk az eredménnyel, az eljárást megismételhetjük. A trükköt bevethetjük fehér és színes ruhák esetében is.

Folttisztítás felső fokon a Smink ellen– A smink eltávolítása a ruhából gyakran állítja komoly próba elé a mosógépet. A jobb eredmény elérése érdekében kézzel erővel is besegíthetünk a sminkfoltok elleni küzdelembe. Két szokatlannak tűnő szer, a borotvahab vagy a konyhánkban használt folyékony mosogatószer is segítségünkre lehet.

A borotvahabot egyszerűen tegyük a foltra, rövid ideig hagyjuk hatni, majd a ruhát a szokásos módon tegyük a mosógépbe és mossuk ki. Ha a sminkfoltot folyékony mosogatószerrel akarjuk eltávolítani, akkor annyi a dolgunk, hogy tiszta vízbe teszünk a mosogatószerből, alaposan elkeverjük, majd ebbe a keverékbe beáztatjuk a ruhát. Rövid áztatás után dörzsöljük át a kérdéses területet, csavarjuk ki, majd a szokásos módon végezzük el a mosást.

Folttisztítás felső fokon nézzük a praktikákat:

Rúzsfoltok – Rúzsfoltokkal ritkábban van dolgunk, ennek ellenére előfordulhat, hogy a rúzs valami miatt nyomot hagy kedvenc ruhadarabunkon. A folt eltávolítását kezdjük azzal, hogy átdörzsöljük egy tiszta frottírkendővel, majd vizet spriccelünk a területre. Cseppentsünk pár cseppet egy folyékony mosogatószerből a vizes felületre, és alaposan dörzsöljük be a ruhába. 15 percig hagyjuk, hogy a szer kifejtse hatását. Egy frottírkendővel a folt szélétől befelé haladva dörzsöljük tovább, ha pedig eltűnt, szárítsuk fel a nedvességet a törülköző száraz felével.

Dezodor – Ebben az esetben az ecet csodát tehet. Egyszerűen öntsünk egy kevés ecetet a ruha foltos területére, majd dörzsöljük át, hagyjuk ázni, ezután mossuk ki. Ha a módszer hatástalannak bizonyul, el kell gondolkodni azon, hogy a régi dezodort újra cseréljük. Válasszunk az átlátszó dezodorok közül, ezek ugyanis nem hagynak makacs foltokat a ruhán.

Zsír- és olajfoltok – Leggyakrabban főzés, vagy étkezés során fröccsen olaj vagy zsír a ruhánkra. Sok esetben komoly küzdelmet kell folytatnunk azért, hogy ezektől a foltoktól megszabaduljunk. Ha a folt még friss, szórjunk rá hintőport, hagyjuk megszáradni, egy kefével dörzsöljük át, végül szappanos vízben mossuk ki a ruhát. Ha a folt már megszáradt, áztassuk be a ruhát két rész ecet, egy rész víz keverékébe. Hagyjuk ázni egy éjszakán át, öblítsük ki, majd a szokásos módon végezzük el a mosást.

Kávéfolt – A kávé csúnya foltokat hagy maga után, mivel sötét színű, és mert a folyadék gyorsan behatol a textíliába, ijesztő látványt nyújt. Készítsünk oldatot ecet és víz azonos arányú keverékéből, tegyük a foltra, majd a szokásos módon mossuk ki a ruhát. Ha a kávéfoltos ruhánk színe fehér, az anyaga gyapjú, dörzsöljük át a foltot egy kevés tojássárgájával, majd a szokásos módon végezzük el a mosást, tisztítást. A folt eltávolítására ez a leghatékonyabb megoldás.

Vörösbor – Mielőtt a folt megszárad, dörzsöljünk némi fehérbort a felületre. Egy másik módszer szerint készítsünk keveréket kukoricakeményítő és citromlé összekeverésével, az oldatot tegyük a foltra, dörzsöljük át, majd tiszta vízzel öblítsük át.

Zöldség- és gyümölcsfoltoknál is a folttisztítás felső fokon egyik jól bevált módszerét alkalmazzuk:– A bogyós gyümölcsök, a cékla, valamint számtalan egyéb zöldség és gyümölcs hagy makacs foltot maga után. A levek mélyen, szinte eltávolíthatatlanul hatolnak be az anyagba. Forraljunk vizet egy nagyobb edényben, és függesszük a gőz fölé a ruhát. A forró gőz fellazítja a foltot, amely így könnyebben eltávolítható. Ha a folt továbbra is ellenállónak bizonyul, facsarjunk rá egy kevés citromlevet, majd mossuk ki forró vízben.

Elszürkült, megsárgult textíliák tisztítása

A fehér ruhák, nem kis bosszúságunkra, idővel elszürkülnek, megsárgulnak. Nem kell feladni a reményt, van megoldás arra, hogy a ruhák ismét régi, fehér színükben ragyogjanak. Készítsünk oldatot 4 liter langyos víz és 250 ml szódabikarbóna keverékéből. Az oldatba áztassuk be az elsárgult, elszürkült ruhát. Hagyjuk ázni kb. 8 órán át. Ezt követően újabb 8 órára áztassuk nyolc liter víz és 325 mg aszpirintabletta oldatába. Végül mossuk ki a ruhát a mosógépben 50 ⁰C-on. A jobb hatás érdekében tehetünk 250 ml ecetet a mosógép dobjába.

A nadrágokat, az ingeket és a pólókat elcsúfító foltokkal még csak-csak le lehet számolni egy alapos áztatással vagy mosással.

De mi a helyzet akkor, ha a gyerekek összefirkálták a falat, vagy a baráti összejövetel során véletlenül kicseppent a bor a szőnyegre vagy a fotelre? Válasz: Folttisztítás felső fokon.

Mielőtt azon kezdenél gondolkodni, hogy a szőnyeg foltos részét melyik bútorral takard el, vagy hogyan is fesd le a falat, próbálj ki néhány házi szert, mely már nem egyszer bizonyította hatékonyságát a legmakacsabb foltokkal szemben is!

Folttisztítás felső fokon a szőnyegen és kárpiton esett foltokra

A sötétebb szőnyegek esetében kevésbé feltűnő egy-egy csepp bor vagy teafolt, a világos árnyalatú darabok azonban azonnali segítséget igényelnek. Mielőtt szőnyegtisztító kölcsönzésére költenél, próbáld ki a következő praktikákat.

Általános és ismeretlen eredetű foltok ellen

Távolítsd el a foltokat a szőnyegből és a kárpitból úgy, hogy átdörzsölöd őket egy pohár ammónia és két liter meleg víz oldatába áztatott szivaccsal. Hagyd alaposan megszáradni az anyagot, és szükség szerint ismételd meg a műveletet. A foltok ellen bóraxszal is próbálkozhatsz. Először alaposan nedvesítsd be a területet, majd dörzsölj bele egy kis bóraxot. Hagyd megszáradni, majd porszívózd át a kezelt részt. Eljárhatsz úgy is, hogy ecet és szappanos víz fele-fele arányú keverékét teszed az anyagra – érdemes ezt a szőnyeg vagy a kárpit egy kevésbé feltűnő részén kipróbálni először -, és csak ezt követően szárítod meg. Szükség esetén ismételd meg a műveletet.14 filléres csodaszer

Az ismeretlen eredetű foltok ellen hatékony fegyver a következő is: keverj össze egy teáskanálnyi 3%-os hidrogén-peroxidot egy kis borkővel vagy nem gél állagú fogkrémmel. Puha ronggyal dörzsöld a krémet a foltra, majd vizes szivaccsal mosd ki belőle a szert.

Folyadékok okozta foltok ellen

Sokszor lehetetlen feladatnak látszik a kávé- vagy teafoltok eltávolítása, pedig egy kis sör segítségével szó szerint eltüntetheted a pecséteket. Most is a folttisztítás felső fokon praktikái közül válogatunk. Finoman dörzsöld a sört az anyagba, hagyd megszáradni, és még kétszer-háromszor ismételd meg a műveletet. A folt egyszerűen felszívódik. A bor okozta makacs foltoktól úgy tudsz a legkönnyebben megszabadulni, ha még idejében felitatod papírtörlővel a folyadékot. Ezután szórj bőséges mennyiségű szódabikarbónát a területre. Legalább egy óráig hagyd rajta, hogy a szódabikarbóna felszívhassa a szennyeződést, majd porszívózd fel a maradék port. Ha pedig gyümölcslé került a szőnyegre vagy a kárpitra, vesd be a borotvakrémet: itasd fel a foltot, törölgesd át nedves szivaccsal, nyomj rá egy kis borotvakrémet, majd vizes ruhával töröld tisztára.

Ha zsírfolt került a bútorra vagy a szőnyegre

A zsírfolt még a legszebb szőnyeget is tönkre tudja tenni. Hintőporral azonban megszabadulhatsz tőle. Fedd be az érintett területet a porral, és várj legalább hat órát, hogy a hintőpor magába szívhassa a zsírt! Ezután porszívózd ki a foltot! A hintőport a szódabikarbóna, a kukoricakorpa vagy a kukoricakeményítő is kiválóan helyettesíti.

A kifröccsent zsír ellen hatékony fegyver egy rész só és négy rész gyógyszertári alkohol keveréke is. Erősen, szálirányban dörzsöld át vele az anyagot.

Praktikák a fal és a tapéta foltjai ellen

A gyerekek kreativitása határtalan,így jőhet a folttisztítás felső fokon bevetése mert amint rájönnek, hogy a rajzlapnál sokkal jobb móka a falra rajzolni. De a fal nemcsak akkor van veszélyben, ha gyerek van a családban: a főzés közben kifröccsenő paradicsomszósz vagy zsír is veszélyezteti a festés vagy a tapéta épségét. Szerencsére számos megoldás létezik a foltok eltávolítására.

A főzés okozta foltokra is a folttisztítás felső fokon praktikákat alkalmazzuk.

A főzés közben keletkezett zsír- és olajfoltokat, ahogy a szőnyegből, úgy a falakról is kukoricakeményítővel távolíthatod el. Szórj egy keveset belőle egy puha rongyra, és addig dörzsöld vele a zsírpecsétet, amíg az teljesen el nem tűnik. Ha a tapétára került véletlenül zsír, akkor sem kell aggódnod! A zsírfoltok eltávolításához keverj súrolószert egy evőkanál szódabikarbónából és egy teáskanál vízből! Dörzsöld a foltra, hagyd rajta öt-tíz percig, majd nedves szivaccsal töröld le.

Zsírkrétanyomok, főzés közben keletkezett foltoknál vessük be a folttisztítás felső fokon praktikákat:

Ha paradicsomlé, bor vagy kávé okozott foltokat itt is bevetjük a jól bevált folttisztítás felső fokon praktikákat. a fehér falon, de nem akkora felületen, hogy teljes festésre lenne szükség, hívd segítségül a hibajavítót. Finom ecsetvonásokkal vidd fel a területre, majd hagyd megszáradni. A műveletet ismételd meg többször, ha ugyanis több rétegben viszed fel a hibajavítót, jobban elfedi majd a foltot. Szükség esetén a friss javítófestés élénkebb színét eltüntetheted úgy, hogy száradás után papírtörlővel átdörzsölöd a területet. Általános megoldás a tisztább tapétáért és falért .Tudod: Folttisztítás felső fokon.


Ha a festett fal bizonyos helyeken piszkosabb – például a villanykapcsoló környékén -, egy szelet kenyérrel dörzsöld át a területet. A kenyér nagyszerűen tisztítja a lemoshatatlan tapétát is. Ha viszont utóbbi anyagának nem árt egy kis nedvesség, tisztítsd le két evőkanál szódabikarbóna és egy liter víz oldatába mártott, jól kinyomott szivaccsal.

Ha a csemetéd papírként a tapétát használta a zsírkrétával készült rajzához, ne ess kétségbe, inkább egy acél súrolópárnával nagyon óvatosan töröld át a felületet. Ehhez is alkalmaztuk a folttisztítás felső fokon praktikákat.