Festés kezdőknek 1. rész folytatása

Szeretnénk pár tanácsot, lépést megosztani a festés kezdőknek

Festés kezdőknek:6. lépés:

Festés kezdőknek akkor most öhet az alapozás! Mielőtt a festéket felvinnénk a falra, mindenképpen alapozni kell. Az alapozásnak az a funkciója, hogy csökkentse, és egyenletessé tegye az alapfelület szívóképességét. Ezzel csökkenthetjük a festék fogyását, valamint biztosíthatjuk a festék foltosodásmentes száradását.

Festés kezdőknek:7. lépés:

Fessük meg a sarkokat. A sarkokat ecsettel mázoljuk be – szánjunk nagy figyelmet a sarkoknak és falak szélének. Hogy tökéletesen befedjünk minden apró részletet, használjunk Kisecsetet amelyet csak enyhén mártogassunk bele a festékbe. Így biztosak lehetünk abban, hogy mindenhová jutott a festékből.

8. lépés:

Fessük meg a mennyezetet és a falakat, a nagyobb felületeket. Egy jó tanács, hogy a nagyobb felületeken használjuk a festőhengert. Igen ám, csak ezt is meg kell tanulni tökéletesen kezelni. Először is, ne mártsuk túlságosan bele a festékbe, mert azon túl, hogy csöpögni fog, csíkokat és foltokat hagyhat maga után. Hogy ezt elkerüljük, a henger teljes felületét érintsük a festékbe, majd itassuk le a felesleget a tálkába, a vele járó rács segítségével.

Csak akkor áll készen a henger, ha nem csöpög le róla egy szem festék sem. Egy másik módszer arra, hogy megszabaduljunk az esetleges csíkoktól az, hogy a megfelelő irányba mozgatjuk a hengert. Például, ha szabályosan, fentről lefele vonulunk végig vele a falon, a mozdulat ideálisnak tűnhet számunkra, viszont a falon ismétlődő csíkok keletkezhetnek, ami zavaró lehet. Ezért, a legjobb tanács ebben az, ha cikkcakkban gördítjük végig a felületen a hengert.

9. lépés:

Kapjuk elő újra az ecsetet! A festőhengerrel ugyanis előfordulhat, hogy nem tudunk rendesen hozzáférni bizonyos területekhez – például a falba ütött kampók tövéhez, a világítótestek falból kivezető nyílásaihoz, a villanykapcsolókhoz, ajtó- és ablakkeretek széleihez, stb. Az ecsettel azonban könnyedén eltakarhatjuk a legapróbb hibát is. Érdemes odafigyelni megint a mozdulatainkra: a fenti ritmust megtartva dolgozzunk, cikkcakkban.

10. lépés:

Ismétlés, ha szükséges. Az első réteg festék száradása után ismét a sarkok festése, majd a hengerelés következik. Természetesen, csak abban az esetben, ha a festék nem takart már egy rétegben (ami nagyon ritkán szokott előfordulni).
FONTOS MEGJEGYZÉS: a rétegek között mindig ki kell várnunk a festék teljes átszáradását, ugyanis a bevonatok összetételéből adódóan, az is megtörténhet, hogy, ami nedvesen teljesen átlátszónak tűnik, száradás után gyönyörűen fed, de az sincs kizárva, hogy semmi különbség sincs a száraz és nedves takarás között. Mindenképpen érdemes betartani az utasításokat és kivárni azt a száradási időt, amit a gyártó javasol.

11. lépés:

Távolítsuk el a festőszalagokat. Az utolsó réteg száradása után eltávolítjuk a festőszalagokat, finoman, ügyelve az új festékre.

12. lépés:

Mindent vissza! Visszaszereljük a villanykapcsolókat, fali dugaszokat, újra elhelyezzük a bútort és indulhat az újra dekorálás, a falak új színéhez igazítva. Egy normál méterű szobát egyébként 4–5 óra alatt ki lehet festeni. De külön időt kell szánnod a helyiség előkészítésére, a nehéz felületek átvizsgálására és kijavítására, majd a szoba kitakarításra is.

Természetesen ez házilag igen csak nagy munka és számolnunk kell azzal is, hogy nem érjük el a megfelelő minőséget sem. Nagy volumenű munkákat inkább bízzuk szakemberekre akik valóban értik is a dolgukat.

Gyakori hibákra hívom fel a figyelmüket a festés kezdőknek

A festés során felmerülő gyakori hibákkal érdemes külön pontban foglalkozni. Ezek a buktatók ugyanis komoly kellemetlenségeket okozhatnak. A szükséges lépések betartása mellett tehát egyéb tényezőkre is figyelni kell. Gyakori hibák a következők: 

festés lépései
  • Festés kezdőknek, de nem csak ők követik el a Kapkodást. Túl gyorsan túl akarunk lenni rajta, nem gondoljuk át, milyen színt szeretnénk és hasonlók. Amennyiben házilag festünk, szánjuk rá az időt. Elvégre a mi otthonunkról van szó. 
  • Nem tudjuk, mennyi festék szükséges. Mint ahogyan azt már szintén említettük, inkább vegyünk sokat, mint keveset. Nagyon kellemetlen, ha elfogy a festék, miközben még csak a fél szobával végeztünk. Egy kis tartalék pedig hasznos lehet a későbbi javítások során is. 
  • Rossz festési technika. Festők kezdőknek nem ajánljuk hogy segítség nélkül csinálják. Ne tetszés szerint induljunk el, hanem mindig a sarkokból, a fal széléről, a helyes praktika szerint. Ne vigyünk fel túl sok festéket, olvassuk el a használati utasítást az adott festékhez. 

Természetesen előfordulhat, festés kezdőknek hogy a festés nem lesz százalékos, de emiatt sem kell aggódni. Ha betartjuk az utasításokat, egyenletesen és kimérten dolgozunk, látványos eredményt fogunk kapni. Törekedjünk a tőlünk telhető legjobb teljesítményre, legközelebb pedig még profibbak, tapasztaltabbak leszünk, de ha mégsem járunk sikerrel hívjunk szakembert.