Csótány fajtái:

A csótány fajtái

Sajnos a csótánynak több fajtája is megtalálható országszerte a lakásokban, házakban. De nézzük meg milyen fajtákat ismerünk és különböztetünk meg.

Német csótány

Csótány fajtái: német csótány

A leginkább jellemző, egyre inkább elterjedt csótányféle a német csótány. Ez a csótányfajta szaporodik a leggyorsabban, és kezdi kiszorítani a többi csótányfajt a lakásokból. Könnyen terjed, minden irányba kiválóan mászik, akár a függőleges üvegfelületeken is képes felmászni. Színe barnás, könnyen felismerhető a torpajzsán viselt hosszanti irányba húzódó sötét sávokról.A német csótányt könnyen fel lehet ismerni torpajzsán húzódó hosszirányú sötét sávjairól

Konyhai csótány

konyhai csótány

konyhai csótány, vagy konyhai sváb a csótány fajtái közül sokáig a legelterjedtebb csótányfajta volt hazánkban. Szaporodása lassabb, mint a német csótányé, és nem terjed olyan jól a lakások között. Kevésbé ügyesen mászik, elsősorban az alagsorok, pincék és a földszinti, félemeleti lakások lakói. Sötétbarnától feketéig terjed a színe, gyakran azonosítják ronda fekete csótányként is.Konyhai csótány, vagy konyhai sváb

Amerikai csótány

amerikai csótány

Az amerikai csótánnyal a legritkább esetekben találkozhatunk lakásokban, elsősorban hőközpontokban, épületek gépészeti berendezései között találkozhatunk velük. Jóval magasabb hőmérsékletet kedvelnek, és a vízszükségletük is magasabb a többi csótányénál. Színük általában vörösesbarnás, halvány sárga pöttyökkel a szárnyukon és az előtori részükön.

Erdei csótány

Az erdei csótány a a csótány fajtái közül német csótányhoz igen hasonló megjelenésű, azonban kizárólag a fás, bokros, erdős részeken képes megélni. Korhadékevő, lakásokban rövid idő alatt elpusztul. Az egyetlen csótányfajta amely képes repülni. A kertben tömeges megjelenése rajzáskor előfordulhat, és a lakásba is berepülhet. A lakásban teljeskörűen kiirtható, a kertben a számuk csökkenthető.

Röviden összefoglalható úgy is, hogy a csótány az a barna, vagy fekete, sötét színű rovar, aminek szárnya van, nem repül, a földön gyorsan szalad, jellemzően a konyha és a fürdőszoba környékén, valamint éjszaka aktív.Az erdei csótányt a német csótánytól úgy lehet megkülönböztetni, hogy nem visel sötét sávokat testén

A csótány veszélyes? Csíp?

A csótány fajtái közül egyik sem csíp, és nem is harap. Egészségügyi kártevőként irtása kötelező, mert betegségeket terjeszthet. Gyakran fordul meg fertőzésveszélyes helyeken, mint pl csatornák, szemétledobók, szeméttelepek, így potenciális terjesztője lehet betegségeknek.

A potrohukon található mirigy váladékára sokan allergiásak lehetnek, melynek tünetei csípésekre hasonlíthatnak. De a csótány nem csíp, nem ezért szükséges az irtásuk, hanem a jelenlétük miatt fennálló fertőzésveszély miatt.

Honnan tudom, hogy csótány van a lakásban?

A csótányokat nehéz megtalálni, sokáig észrevétlenül élhetnek egy lakásban. Sokan nem is sejtik, hogy ezekkel a kellemetlen rovarokkal osztoznak otthonukon, míg nem egyszer csak találnak egy élő, vagy elhullott példányt. A csótányok éjszaka aktívak, ilyenkor keresik az élelmet. Gyakorlatilag bármit elfogyasztanak, mindenevők és nem válogatósak. Nappal sötét helyeken, résekben, repedésekben, bútorok alatt és mögött húzzák meg magukat.

Leginkább a sötét, víz közeli helyeket kedvelik, ahol búvóhelyet és élelmet találnak maguknak. Ilyenek a konyha, fürdőszoba, kamra, pince, vízvezeték hálózatok, gépészeti helyiségek. Vízszükségletük igen magas, élelem nélkül jóval tovább bírják, mint víz nélkül, ezért a csótányok mindig a vízforrás környékét tanyáznak.

Csótány jelei a lakásban

A csótány fajtái közül bármelyik van a lakásunkban, a jelei a lakásban leginkább az élő, vagy elhullott rovarok jelenléte. Többnyire éjszaka lehet őket észrevenni, mikor a felkapcsolt lámpa fénye elől menekülnek. Ha nagyon nagy a csótányfertőzés, a csótány ürülék is árulkodó jel lehet. Amennyiben valamilyen felújítás van a lakásban, vagy a társasházban, mely a vízhálózatot is érinti, nappal is előjönnek, hogy nyugalmasabb rejtekhelyet találjanak maguknak.

Ha gyanakszik arra, hogy csótány van a lakásban, érdemes kitenni csótánycsapdákat az élelem és vízforrások közelébe, azaz a mosogató alá, a konyhapult mögé, hűtőszekrény mögé. A csótánycsapda azonban nem alkalmas csótányirtásra, csak megfigyelésre szolgál. Amennyiben csótányok ragadnak a csapdába, szükséges a csótányírtás.

Lehet védekezni a csótányok megjelenése ellen? Megelőzhető a csótányfertőzés?

A csótányok megtelepedését nagyon nehéz meggátolni. Mivel kozmopolita rovarokról van szó, elsősorban az emberek környezetében élnek. Igen apró réseken is képesek átpréselni magukat, melyeket nagyon nehéz kivédeni. Néhány óvintézkedéssel azonban megelőzhető, hogy a csótány a lakásban jelentősen elszaporodjon. A hatásosabb eredmény eléréséhez forduljunk inkább szakemberhez.

Szólj hozzá!