A hangyák világa, avagy: Segítség, hangya van az otthonomban! Mit tehetünk a lóhangyák ellen?

Rovarirtás, hangyairtás
Rovarirtás,hangyairtás:www.cleanandgo.hu

A hangyák, ahogy megjelennek az otthonunkban, észre vesszük őket. Sokak számára rettentően idegesítő, ahogy szépen sorban masíroznak be családi házunkba, vagy éppen lakásunkba. Persze, senki nem örül, ha kártevő költözik otthonába. A rovarok megjelenése a legtöbb esetben a lakók hibája. A nem megfelelő élelmiszer tárolás, a lezáratlan szemetes, melyben esetleg ételmaradék is található, folyamatosan csalogatja be a hangyákat a lakásba.

Talán nem is gondolnánk, de sokszor egy véletlenül elöl hagyott étel miatt több hétre is meggyűlhet a bajunk a hangyákkal. És hogy milyen hatással lehet ránk, ha hangya költözik hozzánk? A hangyák beszennyezik az ételeinket, élelmiszereinket, testükön található baktériumok tenyésznek meg, ezért a hangyával érintkezett élelmiszert már nem szabad megenni!

Mit tehetünk a hangyák ellen?

Mikor megjelennek az első hangyák a lakásban, nem kell megijedni, de fokozottan oda kell figyelni a lakás tisztaságára és a higiéniára. Takarítsunk többet, alaposabban és minden elöl lévő élelmiszert zárjunk le légmentesen. Sok esetben, főleg nyáron az elöl hagyott gyümölcsökre jönnek be a hangyák.

Vagy ha kisállatot tartunk, akkor nézzük meg, nem az ő tálja felé indul-e el a hangyasor. Igaz, hogy csak néhány hangya terjeszt olyan betegségeket, mely számunkra is fertőző lehet, de minden esetben tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy minél előbb kiirtsuk őket. A hangyaprobléma mihamarabbi megkezdése nagyon fontos a károkozás minimalizálása érdekében, illetve sokkal könnyebb addig kiirtani őket, míg időben észrevesszük a bajt.

Kárt természetesen nem csak úgy tudnak tenni, hogy minden élelmiszerünket megrágják, hanem tönkretehetik az ajtókat, ablakokat és a bútorainkat is. Képesek akár a ház egész tetőszerkezetét is tönkre tenni. A lakásban az apró réseken és repedéseken képesek bejutni, élelmet keresnek, vagy vizet. Leginkább a zsíros és az édes ételek tudják becsalogatni őket. És mivel a hangyák egy láthatatlan illatanyagot húznak maguk után, a többi hangya megérzi, hogy társa merre haladt el, ezért tudnak annyira pontosan egy fonalban bemasírozni hozzánk.

A hangyák világa

Fészkük bárhol lehet a ház körül, alatt, a kertben, vagy az udvarban, de rosszabb esetben még a ház falába is befészkelik magukat. A hangyabolyban körülbelül 300.000-500.000 hangya lakik és igen rövid időn belül át tudnak költözni egy olyan helyre, ahogy úgy érzik, több táplálék van számukra. A hangyafészek több éven át is fennmaradhat, ez főleg annak köszönhető, hogy a dolgozó hangyák képesek 6 évig is élni, sőt a királynő 15 évig is!

Melyik hangyafajtákkal találkozhatunk a hangyák világában a leggyakrabban?

Magyarországon legtöbbször a lóhangyával találkozhatunk, mely hasonlóan a többi fajtához képest, kolóniákban él. A dolgozók mérete olyan 0,6 cm – 1 cm nagyságú, de a királynő sokkal nagyobb, ő lehet 1,5-2 cm is. A lárvákat csak a királynő tudja világra hozni, de ezeknek a lárváknak a gondozása és etetése már a dolgozó hangyák feladata.

Jellemzően faüregekbe vagy a földben található kisebb lyukakba rakják le a hangyatojást, mely egyszerre egy hangyától 10-20 db is lehet. A lárváknak csupán 24 nap kell, hogy kikeljenek. A hangyakirálynő ebben az időszakban egyáltalán nem eszik, hanem zsírtartalékait és szárnyai izmát használja fel önmaga táplálására.

A rajzás nagyon jó információ lehet a lakástulajdonos számára, hiszen a szárnyas hangyák seregét hamar észre tudja venni. Ha ilyet tapasztalunk, érdemes azonnal átvizsgálni a lakást, mert valószínű hangyafészek van a közelben. Házon belül nehezebb, kertben és udvarban kicsit könnyebb megtalálni a hangyák fészkét. Ha házon belül fészkelnek le, akkor valószínű azt egy faszerkezetbe, szigetelésbe, ajtóba, bútorba, vagy ablakba teszik meg.

A nedvesség és a megfelelő páratartalom is kulcsfontosságú a hangyák világa számára. A rajzó hangyákat ősszel hozzák a világra, de ők a tavaszig nem is hagyják el a hangyabolyt. Egy nagyobb bolyban a királynő 200-400 rajzásra létrehozott szárnyas hangya is jut. Mi a legtöbb esetben a dolgozó hangyákkal találkozhatunk, melyeknek igen erős az állkapcsuk és így képesek minket erősen megcsípni. Tehát a királynőnek a tojásrakáson kívül nincs is más egyéb dolga.

hangya-fb
Hogyan szabaduljunk meg a lóhangyáktól?

A hangyainváziónál nagyon fontos lehet a megelőzés, melyhez a házra lógó faágakat, bokrokat, sövényeket, különböző csöveket és vezetékeket eltávolítunk, melyeken keresztül hamar be tudnak költözni a lakásunkba. Emellett minden olyan helyet ahol élelmiszer, vagy víz található, rendszeresen ellenőrizzünk, ez fontos házon belül és házon kívül egyaránt.

Ha hangyákat észlelünk, jó, ha egyből a szakszerű irtás mellett döntünk, hiszen a boltok polcain bárki számára megtalálható irtószerek a legtöbb esetben a hangyák világában csak azt eredményezik, hogy a lakás többi részébe vándorolnak el. A legfontosabb pedig az, hogy az egész bolyt, főleg a hangyakirálynőt tudjuk elpusztítani. A hangyairtás legfontosabb lépése ezért mindenképpen a fészek felkutatása, hiszen a dolgozó hangyák megtizedelése teljesen értelmetlen és nem is célravezető.

Jó módszer lehet az a trükk, hogy apró kupakokba a földre több helyre cukros, vagy mézes vizet helyezünk le, majd éjjel ellenőrizzük, hogy találunk-e körülöttük hangyát. Ha igen, akkor nincs más dolgunk, minthogy kövessük őket, hiszen el fognak vezetni a fészekig. Nem jó, ha ezeket a hangyákat azonnal elpusztítjuk, hiszen nem fogják megmutatni nekünk, hol található a boly.

A hangyacsapdák kihelyezése hatásos lehet, ám használatuk során több dologra is érdemes odafigyelni. A boltokban ma már rengeteg fajta csapda található és egyáltalán nem mindegy, melyiket válasszuk. Más és más hatóanyag található bennük, ha pedig a választásban nem vagyunk biztosak, jobb, ha megkérdezünk egy hozzáértő szakembert. Ám jó tudni azt is, hogy ha hatásos is a hangyacsapda, az eredményét csak több nap, akár több hét elteltével fogjuk észlelni.

Jó tudni, hogy a lóhangyák elsődleges eledele a mézharmat, mely lényegében a növényevő rovarok által kibocsájtott cukros váladék. Ezért találhatjuk meg ezeket a hangyákat sokszor a faágakon, vagy a bokrokon, de akár a szobanövényeket is megtámadhatják. Ezenkívül kedvelik a gyümölcsöket és más rovarok maradékait is. Elfogyasszák például saját kolóniájuk elhullott tagjait is.