Ipari tisztítószerek

Ipari tisztítószerek használata:

Azt talán bátran kijelenthetjük, hogy a legtöbb ember számára fontos a környezetének tisztasága. Ez az igény többnyire nem csupán arra terjed ki, hogy az otthonunkban legyen rend és tisztaság, hanem minden olyan helyen, ahol megfordulunk, vagyis az üzletekben, az éttermekben, a szállodákban és természetesen a munkahelyeken is. Azonban a tisztaság ma már nem csak azt jelenti, hogy ne legyenek az egyes felületeken látható szennyeződések, hanem azt is, hogy láthatatlan, betegségeket okozó mikrobák sem. Erre kínálnak nagyszerű megoldást az ipari tisztítószerek.

Az ipari vegyszerek széles spektrumu megoldást kínálnak az épülettakarítási, intézmény-takarítási és élelmiszeripari higiéniai problémákra.
Éttermeket, áruházakat, lakások, bevásárlóközpontokat, hoteleket, szállodákat, wellnes központokat, szauna- és fürdõlétesítményeket, közintézményeket, hivatalokat, iskolákat, irodaépületeket karbantartó partnerek számára kiváló minõségû és átfogó megoldást biztosítanak számos termékekkel. Ezek a  termékek az autótisztítás , autóápolás és autókozmetika, kamiontisztítás és minden egyéb közlekedési jármûtisztítás nélkülözhetetlen kellékei.
Profi minõségû és megfizethetõ árú termékeket kínálunk kefés autómosó-berendezésekhez, nagynyomású mosóberendezésekhez, vízkezelõ-, vízforgató-berendezésekhez, valamint ipari tisztítószereket (elõmosó-szereket, samponokat, bogároldókat, savas tisztítószereket, dewaxáló szereket, kárpittisztító szereket) kézi és gépi technológiával üzemeltetetők számára. Ezek a termékek nélkülözhetetlenek az olaj- és fém, azaz a nehéz- és könnyûipari, savas és lúgos felhasználáshoz, ipari szennyezõdések eltávolításához, erõsen igénybevett ipari gépek, berendezések tisztításához.

Milyen ipari tisztítószerek vannak?

Alapvetően a tisztítószereket három fő csoportra oszthatjuk, hiszen vannak a savas, a lúgos és a semleges kémhatású tisztítószerek.

A savas tisztítószerek főként vízkőoldásban jeleskednek, de hogy ezeket hol érdemes bevetni, azt az egyes termékekben lévő sav erőssége határozza meg. Általános, lakossági felhasználás esetén a gyengébb savtartalommal rendelkező szerek megfelelőek, de a nagyüzemi felhasználásra szánt ipari tisztítószerekben jellemzően jóval magasabb a savtartalom. Márvány és mésztartalmú felületek kezelésére nem használható, mert károsítja az anyagot.

savas tisztítószerek

A lúgos tisztítószerek zsíroldásra és olajos szennyeződések eltávolítására ideálisak, hiszen a lúg nagyszerűen oldja az ilyen jellegű szennyeződéseket. Éppen ezért nem csupán a zsíros lerakódások ellen léphetünk fel lúgos ipari tisztítószerekkel, hanem a lefolyókban a zsír okozta dugulások eltávolítására szintén alkalmasak. Zománcozott felületeket viszont nem szabad lúgos tisztítószerrel kezelni, mert károkat okozhat az anyagban.

lúgos tisztítószerek

A semleges tisztítószerek viszont lényegében bármilyen felületen alkalmazhatóak, valószínűleg ez az oka annak is, hogy a legtöbb általános tisztítószer semleges kémhatású.

semleges tisztítószerek

Milyen felületre milyen ipari tisztítószerek alkalmazhatóak?

Saválló tárgyak és felületek tisztítására a koncentrált vízkőoldó és savas tisztítószer az ideális választás, hiszen nagy hatékonyságának köszönhetően remekül oldja a vízkövet, a mészkövet, a húgykövet, a rozsdát és a cementet is.

Mosogatógép tisztításához, saválló csempe takarításához és padozat savas felmosásához a foszforsavas vízkőoldót ajánljuk, amely a vízkőlerakódások mellett a makacs szennyeződéseket is hatékonyan távolítja el, valamint cseppmentesen szárad.

Főként zsíros lerakódások miatti duguláselhárításra, ami leginkább a nagyüzemi mosodák és élelmiszeripari üzemek központi lefolyóiban jellemző, a  lúgos ipari tisztítószer koncentrátum és lefolyótisztító jelentheti a megoldást. Ez a termék nem csupán hatékonyan oldja a dugulást, hanem nagy szerepe van a lefolyók csővezetékeiben létrejövő lerakódások késleltetésében egyaránt.

Az ipari zsírtalanító koncentrátum az erősen szennyezett területek tisztítására ideális. Filmréteget képez a felületen, ezáltal megakadályozza annak újraszennyeződését.

A  univerzális gyorstisztító mindenféle kemény felület gyors tisztítására alkalmazható, hiszen kiválóan távolítja el a zsíros lerakódásokat a filctoll, a tinta és az egyéb irodai szennyeződésekkel egyetemben

Ezeket a tisztítószereket soha ne keverd, mert veszélyes lehet!

Sajnos, egy általánosan elterjedt tévhit, hogy amikor összekeverjük a különféle háztartási tisztítószereket, hatékonyabb eredményt érünk el!
A mostani helyzetben, pedig még inkább hajlamosak vagyunk túlzásba esni, ha takarításról van szó.

A valóságban a vegyítéssel csak veszélybe sodorjuk magunkat. Ugyanis, olyan kémiai reakciók jöhetnek létre, ami nagyon káros az egészségre pl. veszélyes vegyszergőzök szabadulhatnak fel, amik károsítják a tüdőt.

Ha makacs szennyeződéssel találkozunk, nem az a megoldás, hogy nekiesünk 5 különféle agresszív tisztítószerrel és ezek keverékével. Inkább várjuk ki türelmesen a címkén jelzett behatási időt, majd mechanikus rásegítéssel távolítsuk el a makacs szennyeződést.

ipari tisztítítószerek

Mik azok a tisztítószerek, amiket veszélyes keverni egymással?

Az alábbi tisztítószereknek a keverése veszélyes lehet és nem csak a felületekre, hanem az egészségedre is!

Klór – savtartalmú tisztítószerek

A fertőtlenítő szerek közül a klórtartalmúak lehetnek a legveszélyesebbek az egészségre, ezek többnyire nátrium-hipokloritot tartalmaznak (pl. a klasszikus Hypo). Erős oxidáló hatású és roncsoló méreganyag.

A klórtartalmú vegyszerek használata, belégzése már önmagában is veszélyes, de amennyibe a klóros tisztítószer sav tartalmú tisztítószerrel (citromsavas anyaggal, sósavval és igen sima ecet esetén is) érintkezik, klórgáz szabadul fel, ami köztudottan egészségre veszélyes hatást fejt ki.

A kellemetlen tüneteken túlmenően (köhögés, égő érzés a nyálkahártyákon) pedig akár halált is okozhat a dózis mennyiségétől függően. A klórgáz nem csak ipari környezetben keletkezhet, hanem a háztartásban is a klórtartalmú tisztítószerek (mint pl. Hypo, Domestos) vagy uszodai vegyszerek (klórtabletta) és a savas tisztítószerek (mint pl. a vízkőoldók) egyidejű használata esetén.
Amikor klór tartalmú tisztítószerrel dolgozunk, mindig nyitott ajtók és ablakok mellett tegyük és használata után is jól szellőztessük ki a helyiséget.

Fehérítő – ammónia tartalmú tisztítószerek

Az ammónia az egyik legerősebb háztartási tisztítószer. A használata éppolyan veszélyes, mint a klórtartalmú szereké.
Ha a fehérítő és az ammónia tartalmú szereket vegyítjük klóramin gáz keletkezik. Ez a gáz egyrészt irritálhatja a szemet és az orrot, továbbá légzési nehézségeket okozhat. Nagy mennyiségben belélegezve a belső szervek károsodását is okozhatja.
Ha az ammónia koncentrációja elég magas, akkor hidrazin képződhet, amely nemcsak mérgező, hanem robbanásveszélyes is.

Fontos tudni, hogy nagyon sok tisztítószer tartalmaz ammóniát ( pl. a legtöbb ablak és üvegtisztító vagy fémtisztító szer), ezért minden esetben alaposan olvassuk el a címkét, mielőtt kevernénk valamivel a kiválasztott szert.

Használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a klór tartalmú szerekére: Ne keverjük, jól szellőző helyiségben dolgozzunk csak vele, kerüljük a gőz közvetlen belélegzését, ne kerüljön ammónia se a szemünkbe, se a bőrünkre (használjunk gumikesztyűt) és gyermekek elől elzárva tartsuk!

Fehérítő és az alkohol keverése

Ennek a két vegyszernek a kombinálása kloroformot eredményez.

Ez szintén irritálja a nyálkahártyát és a szemet, illetve ártalmas lehet az idegrendszerre, a tüdőre, a vesére, a májra és a szívre is.
Továbbá, a kloroform szédülést, hányingert, eszméletvesztést, de nagy dózis esetében akár még halált is okozhat.
Soha ne keverd!

Hidrogén-peroxid + Ecet kombinációja

A hidrogén-peroxid sokrétű felhasználhatósága miatt, igen népszerű anyag. Szebbé varázsolja a fehér fugát, kitakaríthatjuk vele a sütőt, makulátlanná teszi az elszíneződött konyharuhát stb. Azonban ecettel keverve veszélyes lehet.
Biztos te is hallottál már arról, hogy fertőtlenítésre (baktériumölő tulajdonsága miatt) kiváló ez a kombináció!
Azonban fontos, hogy a két anyagot egyszerre soha ne használjuk. Egymás után is csak nagy körültekintéssel alkalmazzuk, de a legjobb, ha elkerüljük teljesen ezt a kombinációt.
Ugyanis a kettő anyag elegye a perecetsav, ami mérgező továbbá irritálhatja a bőrt, a szemet és a légzőszerveket is.

ipari tisztítószerek

Első a biztonság! Ezeket tartsd be, ha vegyszerekkel dolgozol:

  • Mindig olvasd el a tisztítószer használati utasítását, valamint a figyelmeztetéseket és szigorúan tartsd is be azokat!
  • Tartsd a tisztítószereket eredeti csomagolásukban az eredeti címkéjükkel ellátva!
  • Ne használj, vagy a lehető legminimálisabb mennyiségben használj fehérítőt és ammóniát az otthonodban!
  • Vegyszereket sose használj zárt térben! Ha véletlenül mégis kevertél két erős vegyszert, szellőztess, hagyd el a helyiséget, lélegezz mélyeket szabad levegőn, és mosd meg az arcod, szemed bő vízzel!
  • Ha vegyszereket alkalmazol mindig használj kesztyűt és maszkot, és ne hajolj sokáig a fertőtlenített felületek fölé!
  • Tartsd a tisztítószereket elzárva a gyerekektől!

Tudjuk, hogy nehéz megtalálni a tökéletes megoldást minden takarítási problémára, de inkább legyen kicsit vízköves a csempe, mint sem, hogy az agresszív vegyületek maradandóan károsítsák az egészségedet!

Adj egy esélyt az egészségbarát takarításnak!

Ismerkedj meg a probiotikus tisztítószerekkel, azaz a jótékony baktériumok erejét használó természetes takarítási móddal.

Többé nem kell félned a felszabaduló vegyszergázok okozta károsodástól és a marási sérülésektől!